Zlatna penkala 2018.

 Grand Prix, David Farley - SAD
Filip Brala
Grand prix za najbolji pisani materijal: David Farley - SAD

Grand prix za najbolji pisani materijal

 David Farley - SAD

David Farely je novinar čije reportaže se objavljuju u svim najvažnijim publikacijama širom svijeta. Njegove glavne teme su putovanja i gasgtronomija. Piše za časopise AFAR, New York Times, the Washington Post, the Wall Street Journal itd. Njegove reportaže donijele su mu niz svjetskih novinarskih nagrada. Osim novinarastvom bavi se i pisanjem knjiga.

Gospodin Farley nominiran je za nagradu Zlatna penkala za reportažu o Dubrovniku u časopisu National Geographic Traveler pod naslovom “Sun Sea Savor”. Dubrovački Stradun krasio je i samu naslovnicu časopisa. Na  14 stranica predstavljen je Dubrovnik sa svim svojim ljepotama o kulturnih, prirodnih, UNESCO znamenitosti pa sve do gastro ponude.

 

Grand Prix, Vasily Andreev - Rusija
Filip Brala
Grand prix za najbolju TV reportažu: Vasily Andreev - Rusija

Grand prix za najbolju TV reportažu

Vasily Andreev - Rusija

Vasiliy Andreev poznati je producent ruske nacionalne televizije Rossiya 1, svojim talentom uspijeva reportaže približiti gledateljima svih životnih dobi.

Gospodin Andreev je autor reportaže o Zagrebu i Hrvatskoj u trajanju od 20 minuta pod nazivom Advent u Hrvatskoj. Osim Zagreba prikazuje tradicionalnu proizvodnju brašna, fritula i kroštula  u Slunju. Uz njega voditeljica je bila popularna ruska glumica Olga Kuzmina koja je svojim šarmom unijela dodatnu draž u reportažu. U svom prilogu ruskim gledateljima prikazali su božićni duh Zagreba i Hrvatske tijekom popularnog Adventa.

 

Grand Prix, Chiara Marchi - Italija
Filip Brala
Grand prix za najbolju blog objavu: Chiara Marchi - Italija

Grand prix za najbolju blog objavu

Chiara Marchi -  Italija

Chiara Marchi je blogerica iz Trsta koja od 2015. godine ima svoj blog pod nazivom Missclarie koji godišnje ima preko 220.000 posjeta.. Pobjednički blog pod naslovom Cherso le 7 cose da sapere govori o nedirnutoj prirodi otoka Cresa, osamljenim plažama, opuštajućem odmoru uz more, te nabraja sedam razloga zbog kojih treba posjetiti otok Cres:  mjesto Beli, Lubenice i prekrasna plaža Sv. Ivan; grad Cres i njegove znamenitosti.