Zlatna penkala 2017.

Hrvatska turistička zajednica tradicionalno je, četrnaesti put za redom, organizirala Zlatnu penkalu, dodjelu nagrada i priznanja inozemnim novinarima i blogerima. Ove se godine svečana dodjela nagrada održala u Osijeku, a cjelokupni program u razdoblju od 12.-15. lipnja 2018. uključio je trodnevno studijsko putovanje 32 priznata inozemna novinara i blogera, te je obuhvatio obilazak Osijeka, Dalja, Erduta, Kopačkog Rita, Đakova, kao i brojne druge turistički atraktivne slavonske lokalitete. Uz Hrvatsku turističku zajednicu kao nositelja i glavnog organizatora, ove je godine partner i domaćin Turistička zajednica Osječko-baranjske županije.

Zlatna penkala 2017.

Nominacije po kategorijama za Zlatnu penkalu, za materijal iz 2017. godine, zaprimljene su od predstavništava Hrvatske turističke zajednice u inozemstvu, a radi se o prijavama u kategoriji za najbolju objavu u tisku, online izdanju, TV objavi, radijskoj objavi te blog objavi. Nominacije su pristigle s brojnih europskih tržišta kao što su Njemačka, Slovenija, Austrija, Češka, Poljska, Italija, Francuska, Velika Britanija, Belgija, Nizozemska, Mađarska, Slovačka, Švedska, Estonija, Rusija i Ukrajina te iz SAD-a. Ove je godine zaprimljeno 29 nominacija, odnosno 11 u kategoriji za objavu u tisku, 3 za online objavu, 7 za objavu na blogu, 7 za TV objavu te 1 nominacija za radijsku objavu. Na svečanoj dodjeli nagrada te na studijskom putovanju po Slavoniji i Baranji sudjelovala su 32 predstavnika inozemnih medija.

Ipak, kao i svake godine, najznačajnija nagrada je Grand prix, koja se dodjeljuje u tri kategorije: za najbolju reportažu tiskanog medija (časopisi, novine), za najbolju reportažu elektroničkog medija (TV, radio ili online materijal) te za najbolju blog objavu (blogera). Ovogodišnje dobitnice Grand prix nagrade za najbolju reportažu tiskanog medija su Christine Hinkofer i Beate Winterer iz njemačkog Münchner Merkura, koje su prošle godine sudjelovale na studijskom putovanju kroz Slavoniju, a čiji su rezultat čak tri reportaže o Slavoniji koja je njemačkim čitateljima u prvom nastavku prikazana kao „Najljepša hrvatska tajna". Serijal se nastavio s reportažom pod nazivom „Slawonien und die Glücksformel“ (Slavonija i recept sreće), koja je izašla u travnju 2017. te reportažom „Kroatien für Entdecker“ (Hrvatska za istraživače), objavljenom u listopadu 2017. godine.

Grand prix za najbolju reportažu elektroničkog medija otišla je u Sloveniju. Mojca Mavec i Jan Vasiljević s nacionalne slovenske televizije RTV SLO osvojili su nagradu za serijal od pet priloga o Hrvatskoj koji su prikazani u emisiji „Dobro jutro“, a koji su uključili destinacije Vukovar-Vinkovci-Ilok-Županija te Bjelovarsko-bilogorsku, Međimursku, Krapinsko-zagorsku i Karlovačku županiju.

Dobitnica nagrade za najbolju blog objavu je Nina Ragusa iz Velike Britanije, koja je u lipnju 2017. posjetila Hrvatsku. Rezultat putovanja je objava detaljnog sedmodnevnog vodiča kroz Hrvatsku koji pokriva područja od Pule i Plitvičkih jezera do Splita, Omiša i Makarske. Osim vodiča objavila je i članak koji se fokusirao na prijedloge za avanturiste u Splitu i Omišu. Svoje je putovanje popratila i kvalitetnim fotografijama koje su bile popraćene vrlo pozitivnim reakcijama njezinih pratitelja. Nina je nagradu osvojila za blog pod nazivom Architecture to Adventure, odnosno za objavu „An Epic One-Week Road Trip Croatia Itinerary“.

Dodjelom Zlatne penkale Hrvatska turistička zajednica ističe vrijednost profesionalnog novinarskog praćenja Hrvatske u stranim medijima. Ovim projektom omogućuje se kontinuirana suradnja i informiranje inozemnih medija o hrvatskom turizmu te širenje pozitivnih vijesti o prilikama u hrvatskom turizmu i održavanje pozitivnog imidža Hrvatske kao poželjnog turističkog odredišta.

Zlatna penkala - Christine Hinkofer i Beate Winterer
Zlatna penkala - Christine Hinkofer i Beate Winterer

Grand prix

NJEMAČKA

Najbolji pisani materijal

Christine Hinkofer i Beate Winterer iz redakcije Muenchner Merkur / Tageszeitung, koja je u 2017. godini pokrenula  zajedno s turoperatorom ID Rivatoursom i HTZ-om PR kampanju za popularizaciju  Slavonije kao turističke destinacije među svojim čitateljima.  Projekt se sastojao od PR objava, manifestacija i grupnog putovanja za čitatelje Merkura. U ožujku 2017. Merkur je izdao prvu od tri reportaže o Slavoniji kao " Najljepšoj hrvatskoj tajni".  U članku na dvije stranice Slavonija se opisuje kao očuvana i izvorna destinacija s dobrom gastronomijom, dobrim vinima i izvrsnim domaćinima. Serijal se nastavio s reportažom pod nazivom "Slawonien und  die Glücksformel" (Slavonija i recept sreće) koja je izašla u travnju 2017. te  "Kroatien für Entdecker" (Hrvatska za istraživače), objavljenom u listopadu 2017. Grand Prix ide za serijal od tri reportaže o projektu popularizacije destinacije Slavonije.

Zlatna penkala - Mojca Mavec i  Jan Vasiljević
Zlatna penkala - Mojca Mavec i Jan Vasiljević

SLOVENIJA

Najbolja TV reportaža

Mojca Mavec i Jan Vasiljević, voditeljica i snimatelj jutarnje emisije „Dobro jutro“ s nacionalne televizije RTV SLO. Emisija „Dobro jutro“ zbog udjela televizijskih gledatelja spada među najgledanije emisije nacionalne televizije. Mojca Mavec je svestrana voditeljica različitih televizijskih programa, od informativnih do zabavnih emisija. U Sloveniji je najpoznatija po dokumentarnoj seriji o putovanjima "Čez Planke", o ljudima i raznim krajevima svijeta, koju na Televiziji Slovenija priprema od 2001. godine. Studijsko putovanje kroz kontinentalnu Hrvatsku rezultiralo je objavom 5 priloga o Hrvatskoj u „Dobro jutro“ emisiji.

Zlatna penkala - Nina Ragusa
Zlatna penkala - Nina Ragusa

VELIKA BRITANIJA

Najbolji blog materijal

Nina Ragusa, blogerica koja stoji iza bloga „Where in the World is Nina“ putuje već 6 godina i za sebe kaže da je profesionalna ljubiteljica plaža i prirode. Nina je specifična po tome što 'sporo putuje' – pokušava što je dulje moguće ostati u zemlji koju posjećuje kako bi što detaljnije upoznala kulturu i običaje pojedinih destinacija. U lipnju 2017., Nina je posjetila Hrvatsku te je na svom blogu objavila reportažu pod nazivom Architecture to Adventure: An Epic One-Week Road Trip Croatia Itinerary, detaljan i raznolik 7-dnevni vodič kroz Hrvatsku koji pokriva područja od Pule i Plitvičkih jezera do Splita, Omiša i Makarske. Osim vodiča, objavila je dodatan članak koji se fokusira na prijedloge za avanturiste u Splitu i Omišu. Svoje je putovanje popratila kvalitetnim fotografijama koje je za boravka u Hrvatskoj dnevno objavljivala na društvenim mrežama. Iste su bile popraćene vrlo pozitivnim reakcijama njezinih pratitelja.