Zlatna penkala 2017.

Zlatna penkala - Christine Hinkofer i Beate Winterer
Zlatna penkala - Christine Hinkofer i Beate Winterer

Grand prix

NJEMAČKA

Najbolji pisani materijal

Christine Hinkofer i Beate Winterer iz redakcije Muenchner Merkur / Tageszeitung, koja je u 2017. godini pokrenula  zajedno s turoperatorom ID Rivatoursom i HTZ-om PR kampanju za popularizaciju  Slavonije kao turističke destinacije među svojim čitateljima.  Projekt se sastojao od PR objava, manifestacija i grupnog putovanja za čitatelje Merkura. U ožujku 2017. Merkur je izdao prvu od tri reportaže o Slavoniji kao " Najljepšoj hrvatskoj tajni".  U članku na dvije stranice Slavonija se opisuje kao očuvana i izvorna destinacija s dobrom gastronomijom, dobrim vinima i izvrsnim domaćinima. Serijal se nastavio s reportažom pod nazivom "Slawonien und  die Glücksformel" (Slavonija i recept sreće) koja je izašla u travnju 2017. te  "Kroatien für Entdecker" (Hrvatska za istraživače), objavljenom u listopadu 2017. Grand Prix ide za serijal od tri reportaže o projektu popularizacije destinacije Slavonije.

Zlatna penkala - Mojca Mavec i  Jan Vasiljević
Zlatna penkala - Mojca Mavec i Jan Vasiljević

SLOVENIJA

Najbolja TV reportaža

Mojca Mavec i Jan Vasiljević, voditeljica i snimatelj jutarnje emisije „Dobro jutro“ s nacionalne televizije RTV SLO. Emisija „Dobro jutro“ zbog udjela televizijskih gledatelja spada među najgledanije emisije nacionalne televizije. Mojca Mavec je svestrana voditeljica različitih televizijskih programa, od informativnih do zabavnih emisija. U Sloveniji je najpoznatija po dokumentarnoj seriji o putovanjima "Čez Planke", o ljudima i raznim krajevima svijeta, koju na Televiziji Slovenija priprema od 2001. godine. Studijsko putovanje kroz kontinentalnu Hrvatsku rezultiralo je objavom 5 priloga o Hrvatskoj u „Dobro jutro“ emisiji.

Zlatna penkala - Nina Ragusa
Zlatna penkala - Nina Ragusa

VELIKA BRITANIJA

Najbolji blog materijal

Nina Ragusa, blogerica koja stoji iza bloga „Where in the World is Nina“ putuje već 6 godina i za sebe kaže da je profesionalna ljubiteljica plaža i prirode. Nina je specifična po tome što 'sporo putuje' – pokušava što je dulje moguće ostati u zemlji koju posjećuje kako bi što detaljnije upoznala kulturu i običaje pojedinih destinacija. U lipnju 2017., Nina je posjetila Hrvatsku te je na svom blogu objavila reportažu pod nazivom Architecture to Adventure: An Epic One-Week Road Trip Croatia Itinerary, detaljan i raznolik 7-dnevni vodič kroz Hrvatsku koji pokriva područja od Pule i Plitvičkih jezera do Splita, Omiša i Makarske. Osim vodiča, objavila je dodatan članak koji se fokusira na prijedloge za avanturiste u Splitu i Omišu. Svoje je putovanje popratila kvalitetnim fotografijama koje je za boravka u Hrvatskoj dnevno objavljivala na društvenim mrežama. Iste su bile popraćene vrlo pozitivnim reakcijama njezinih pratitelja.