Zlatna penkala 2015.

Zlatna penkala - Jean-Louis Tremblais i Eric Martin
Zlatna penkala - Jean-Louis Tremblais i Eric Martin

Grand prix

FRANCUSKA

Najbolji pisani materijal

Reporterska ekipa Le Figaro Magazine, Jean-Louis Tremblais i Eric Martin, boravilu su prošle godine u Sinju tijekom održavanja Sinjske alke. Za potrebe reportaže snimani su detalji utrke, ali i intervjuirane obitelji nekoliko generacija alkara odjevenih u tradicionalne alkarske kostime. Novinar Jean-Louis Tremblais , Sinjsku alku svojim čitateljima predstavlja kao najstariji viteški turnir na europskom kontinentu s tradicijom dugom gotovo nevjerojatnih 300 godina. Prenose kako je riječ o važnom društvenom događaju s kojim se ponose svi stanovnici regije, kojeg izravno prenose nacionalne televizije uz nazočnost predsjednice Republike.  Utjecaj alkara toliko je velik, tvrde novinari Le Figara, da svaka cetinska obitelj priželjkuje imati barem jednog alkara. Sam Vojvoda, tvrdi autor, najvažniji je stanovnik Sinja, važniji i od samog gradonačelnika. Živopisne fotografije potpisuje poznati francuski fotograf Eric Martin. Francuske novinare posebno su impresionirale višemjesečne pripreme za alku, te  uređivanje konja. U sklopu reportaže naziva “Gospini kopljanici” objavljen je i „alkarski rječnik“ s objašnjenjima riječi poput vojvode, bare i čoje, arambaše.

Zlatna penkala - Beate Höfener
Zlatna penkala - Beate Höfener

NJEMAČKA

Najbolja TV reportaža

Autorica Beate Höfener objavila je reportažu o poluotoku Istri pod nazivom Croatia's green peninsula za njemačku tv postaju WDR. Kristalno čisto more, srednjovjekovni gradovi, poluotok koju domaći zovu srce Europe fasciniralo je novinarku. Novinarka obilazi Istru tijekom koje se divi romantičnim gradovima Rovinju, Puli i Poreču. Također posjećuje obitelj na farmi u unutrašnjost te nacionalni park Brijuni. Opušta se u šarmantnim tavernama degustirajući domaće proizvode. Odlazi u ribolov s lokalnim ribarima koji su ujedno i ugostitelji i prati proces od ulova do spravljanja ribe za goste. Društvo joj u ovoj reportaži radi vodič Marina Šuran. Beate Hofener radi više od dvadesetak  godina za 'Westdeutscher Rundfunk Köln'. Bez obzira gdje snima koncentrira se na kulturu i prirodu.

Zlatna penkala - Agnieszka Kolasińska-Tyluś i Wojciech Tyluś
Zlatna penkala - Agnieszka Kolasińska-Tyluś i Wojciech Tyluś

POLJSKA

Najbolji blog materijal

Agnieszka Kolasińska-Tyluś i Wojciech Tyluś iz grada Lublin u Poljskoj, mladi su bračni par koji  već nekoliko godina strastveno istražuju Hrvatsku. Kao rezultat putovanja i boravaka u Hrvatskoj nastalo je nekoliko interesantnih projekata putem kojih su željeli podijeliti svoje doživljaje tijekom boravka, ali i pružiti brojne korisne informacije svima koji žele posjetiti Hrvatsku. Njihove tekstove, informacije i specijalizirani blog o Hrvatskoj može se pročitati na www.crolove.pl.  Objave su prepune sjajnih fotografija, tekstova o osobnom doživljaju Hrvatske, te brojnim aktualnim korisnim informacijama o Hrvatskoj. Nominirane reportaže naslova „25 fotografija zbog kojih ćete se zaljubiti u Hrvatsku“, „Šetnja dubrovačkim zidinama“, „25 razloga zašto nikada ne biste trebali posjetiti Hrvatsku“, „Šibenik - grad povijesti i šibenski zaljev“, „20 činjenica o Hrvatskoj koje niste znali“ bile su vrlo čitane, a post na temu Dubrovačkih zidina imao je  3. 300 interakcija.