Zlatna Penkala 2004.

Zlatna penkala, nagrada Hrvatske turističke zajednice za najbolji objavljeni inozemni turistički tekst, TV ili radio emisiju o Hrvatskoj danas se dodjeljuje po prvi puta. Dvadeset osam inozemnih turističkih novinara iz šesnaest zemalja na prigodnoj svečanosti u Ilirskoj dvorani “Narodnog doma” primit će vrijedno priznanje iz ruku hrvatskog premijera dr. Ive Sanadera, koji će im na taj način zahvaliti na brojnim afirmativnim tekstovima, televizijskim i radijskim reportažama o našoj zemlji. Njima su svakako pridonijeli brzom poratnom oporavku hrvatskog turizma.

Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije, za tiskane i elektronske medije, a za sve dobitnike organizirano je četverodnevno studijsko putovanje po Hrvatskoj. Svakom pokloniku novinarske profesije ovo priznanje ima dodatnu simboličnu vrijednost zbog činjenice da je Hrvatska, uz kravatu, domovina nalivpera i kemijske olovke. Naime, izumitelj ing. Slavoljub Penkala koji je radio i živio u Zagrebu, izumio je 1906. godine prvu mehaničku olovku na svijetu, a 1907. godine izumio je prvo nalivpero na svijetu. Penkaline olovke i nalivpera iz zagrebačke tvornice izvoze se već početkom 20. stoljeća u više od 70 zemalja svijeta.

Inače, Hrvatska turistička zajednica je od svog osnivanja 1992. godine domaćin velikom broju predstavnika medija iz cijelog svijeta. Samo tijekom 2004. godine Hrvatsku je u organizaciji Hrvatske turističke zajednice posjetilo 800 stranih novinara iz 24 zemlje. Procijenjena vrijednost objavljenog pisanog materijala koji je nastao kao rezultat ovih studijskih putovanja iznosi oko 55 milijuna eura, a objavljenih TV i radio reportaža oko 45 milijuna eura što je ukupno impresivnih 100 milijuna eura.

Temeljem odluke Hrvatske turističke zajednice dvoje dobitnika (po jedan iz svake kategorije) primit će nagradu Zlatna penkala grand prix za najbolji pisani i TV turistički materijal o Hrvatskoj objavljen u inozemstvu, dok će ostali novinari dobiti Zlatnu penkalu za najbolji objavljeni turistički tekst o Hrvatskoj na pojedinom tržištu.