Zašto penkala?

Slavoljub Penkala

Na samom početku 20. stoljeća, zahvaljujući izumitelju ing. Slavoljubu Penkali nalivpero i kemijska olovka - revolucionarni izumi i svojevrsni simboli novinarske profesije, upravo su iz Hrvatske i Zagreba krenuli u svijet i naprečac ga osvojili. Istim putem sada ide i nagrada inozemnim turističkim novinarima za pisanje o Hrvatskoj, ZLATNA PENKALA.

Hrvatski turistički uspjeh ne bi bio moguć da mu važan doprinos nisu, uz ostale, dali i inozemni turistički novinari. Njima kao i njihovim uredništvima treba zahvaliti isticanje vrijednosti hrvatske turističke ponude i njezino predstavljanje čitateljima, gledateljima i slušateljima u medijima u kojima rade. U želji da istakne vrijednosti profesionalnog pristupa pisanju o Hrvatskoj te da pokaže koliko ga cijeni, Hrvatska turistička zajednica 2005. godine ustanovljuje nagradu «Zlatna penkala» za najbolje tekstove odnosno radio i TV priloge o hrvatskom turizmu a kasnije i za najbolju blog objavu.  Iako će formalni dobitnici biti samo tri  prvoizabrana novinara ( jedan za tiskane medije, jedan za elektroničke medije te jedan za blog objavu ), dobitnici će biti svi nominirani koje očekuje putovanje Hrvatskom te prisustvovanje svečanoj dodjeli nagrada. Budući da je Hrvatska domovina nalivpera, jednog od tradicionalnih simbola pisaca, ova nagrada ima i dodatnu vrijednost...

gold

Zašto penkala?

Razlog za izbor penkale je jednostavan i svakom je novinaru dodatno priznanje. Hrvatska je domovina nalivpera! Penkala je, prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku, kolokvijalni naziv za nalivpero, kemijsku olovku te olovku s promjenjivim grafitnim punjenjem. Odakle im naziv? Po njihovom «ocu», nekadašnjem stanovniku Zagreba, ing. Slavoljubu Eduardu Penkali ( rođen 1871. godine a umro 1922. godine), jednom od najznamenitijih izumitelja s početka 20. stoljeća. Među osamdesetak izuma iz područja mehanike, kemije, fizike i zrakoplovstva jeste i izum prve mehaničke olovke i nalivpera. Prvu mehaničku olovku na svijetu patentirao je ing. Penkala 24. siječnja 1906. godine a prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom 31. svibnja 1907. godine. Patenti su prijavljeni u više od 35 zemalja u svijetu a proizvodnja nalivpera i kemijskih olovaka u zagrebačkoj tvornici raste. Godine 1906. počinje suradnja ing. Slavoljuba Penkale i Edmunda Mostera rezultat koje je i tvrtka «Penkala-Moster» te 1911. godine stvaranje dioničkog društva «Penkala – Edmund Moster» i izgradnja nove tvornice znatno većeg kapaciteta u zagrebačkoj Branimirovoj ulici. U isto vrijeme drugi član obitelji Moster zajedničkim kapitalom otvara tvornicu u Njemačkoj. Penkaline olovke i nalivpera izvoze se već u to vrijeme u više od 70 zemalja svijeta a u razdoblju od 1912. godine do 1926. godine bila je to jedna od najvećih tvornica pisaćeg pribora na svijetu. I tako su, na samom početku 20. stoljeća, ovi revolucionarni izumi i svojevrsni simboli novinarske profesije, upravo iz Hrvatske i Zagreba krenuli u svijet i naprečac ga osvojili.