Grand prix

- 2014.

AUSTRIJA

Najbolja TV pokrivenost

Martin Traxl (redatelj) od 2007. godine glavni je urednik ORF-ova programa za kulturu. Dobitnik je nekoliko austrijskih i međunarodnih nagrada i priznanja. Lojze Wieser (autor i voditelj) osnovao je 1987. godine izdavačku kuću Wieser, specijaliziranu za istočnoeuropsku književnost, uspjevši na taj način izgraditi most između europskog zapada i zemalja odijeljenih željeznom zavjesom. ORF-ova serija Der Geschmack Europas (Okus Europe) istražuje njihovu povijesnu, zemljopisnu i kulturnu pozadinu. Lojze Wieser i Martin Traxl putuju stopama starih Rimljana, Talijana, Hrvata, Slovenaca, Ćiribiraca te austrougarskih vladara. Na svojem kulinarskom putovanju upoznali su istarsku gastronomiju, koja je vjeran rezultat ispreplitanja raznih tradicija s pučkom kuhinjom.

ŠVEDSKA

Najbolji pisani materijal

Časopis Världens viner proglašen je 2010. godine u Parizu najboljim svjetskim časopisom o vinarstvu, a kada tako renomirana publikacija posveti cijeli broj Hrvatskoj, tada je i iskazano zadovoljstvo opravdano. U časopisu je Hrvatska prvi put predstavljena skandinavskom tržištu kao vrhunska eno destinacija. Glavni urednik Johan Franco Cereceda te vlasnik časopisa Åke Jacobsson u uvodniku su pri predstavljanju časopisa i Hrvatske kao novootkrivene eno destinacije vrlo pohvalno predstavili ono što je u Hrvatskoj viđeno i kušano. 

ŠPANJOLSKA

Blog objava

Miguel Nonay ima 53 godine, a zbog dječje paralize od treće godine života za hodanje upotrebljava ortopedske štapove i aparate. Miguel je uvijek putovao gdje je htio, bez obzira na dostupnost. Prije tri godine odlučio je tu strast pretvoriti u posao i sada ga mnoge svjetske destinacije zovu da im pomogne u otkrivanju dostupnosti njihove destinacije. Urednik je blogova asaltodemata.com i viajerossinlimite.com. Nominirane objave na blogu rezultat su studijskog putovanja tog blogera u invalidskim kolicima u Zagreb, na Kvarner i u Istru. Ove videoreportaže otvaraju vrata za putovanje i približavaju našu destinaciju osobama s invaliditetom, pružaju im osnovne informacije o dostupnosti destinacija, hotela, restorana, prijevoznih sredstava, mogućnosti prakticiranja aktivnog turizma i ostalih turističkih sadržaja.

 

AWARDED JOURNALSITS WHO WERE NOT ABLE TO ATTEND THE CEREMONY

NJEMAČKA

Blog 

Lena Marie Hahn novinarka je slobodnjakinja Na svojem obiteljskom blogu www.family4travel.de koji je posvećen putovanjima s djecom opisuje razne zemlje koje obilazi u okviru 11-mjesečne turneje po Europi. U Hrvatskoj ukupno boravi četiri tjedna na području od Istre do Dubrovnika. Kao rezultat turneje po Hrvatskoj na svojem blogu objavljuje opširne članke, na informativan i koristan način opisujući destinacije, putovanje s djecom, i mogućnosti za odmor. 

Pisani Materijal

Gero Günther radi kao autor slobodnjak. Redovito objavljuje članke u raznim dnevnim novinama i časopisima. U zimskom izdanju časopisa posvećenom putovanjima Himmelblau objavljena je reportaža pod naslovom „Leuchtende Adria” („Svijetleći Jadran”). Autor članka posjećuje tri svjetionika: Sušac, Struga na Lastovu i Tajer na Dugom otoku te izvještava čitatelje o svojim dojmovima.

KANADA

Pisani Materijal

Sarah-Émilie Nault autorica je tekstova o putovanju iz Montreala. Putuje svijetom u potrazi za novim prekrasnim mjestima i nastoji zabilježiti njihovu univerzalnu ljepotu. Prije nego što se potpuno posvetila pisanju i putovanjima, gotovo deset godina radila je kao učiteljica. Njezin članak Viree gastronomique en Croatie na temu gastronomije u Hrvatskoj objavljen je u  Journal de Montreal

SAD

Blog

Kate McCulley autorica je uspješnog bloga adventurouskate.com., usmjerenog prema mlađoj ženskoj publici. Kate je posjetila Hrvatsku kao dio projekta #ExploreCroatia. Članak na blogu pod nazivom Don't Let Croatia Slip Through Your Fingers (Ne dopustite da vam Hrvatska promakne) odgovara na neka od najčešćih pitanja koja postavljaju individualni posjetitelji te predlaže na koji način organizirati posjet Hrvatskoj i što ovdje posjetiti.

ŠPANJOLSKA 

Pisani Materijal

Kris Ubach fotografkinja je i ljubiteljica putovanja i avanturističkih sportova. Trenutačno je profesionalna fotografkinja i novinarka slobodnjakinja. Piše za brojne nacionalne i međunarodne časopise i novine. U časopisu De Viajes reportaža od 12 stranica govori o hrvatskoj prirodnoj baštini, nacionalnim parkovima, aktivnostima, gastronomiji te općenito njezinim prirodnim i kulturnim ljepotama.

ŠVICARSKA

Pisani Materijal

Ursula Egli od 2009. godine piše za časopis La Tavola kao novinarka slobodnjakinja, gdje je uglavnom odgovorna za reportaže o putovanjima. Do sada je imala prilike upoznati samo Istru, gdje su je oduševili očuvana prirodna baština i gastronomska ponuda. Časopis La Tavola u svojim je izdanjima u siječnju i svibnju 2014. godine svojim čitateljima predstavio Istru kao regiju koja zavodi svojom netaknutom ljepotom i eno gastro ponudom. 

VELIKA BRITANIJA 

Blog

Rupert Parker priznati je pisac, fotograf, snimatelj i televzijski producent. Posebno je zainteresiran za gastronomiju i putovanja, ali objavljuje i članke o pustolovinama u divljini te gourment i spa turama. Njegovi članci objavljivani su u nacionalnim novinama i časopisima kao i na priznatim globalnim internetskim stranicama. U sklopu novinarskog putovanja Parker je istražio Istru te pisao o lokalnoj gastronomiji za Huffington Post, uključjući tartufe, maslinovo ulje, riblja jela i vino.