Zračne linije između Hrvatske i Sjeverne Makedonije ojačale bi gospodarsku suradnju

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: pon, 06.09.2021 - 14:37

Hrvatska gospodarska komora organizirala je sastanak predstavnika TAV-a Sjeverne Makedonije (inače turske kompanije koja ima dvadesetogodišnju koncesiju na zračne luke u Skoplju i Ohridu), Croatia Airlinesa i Hrvatske turističke zajednice, a glavna tema razgovora bilo je otvaranje novih, izravnih zračnih linija između Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović istaknuo je kako je otvaranje redovne izravne zračne linije između hrvatskih i makedonskih gradova vrlo važno za naše dvije zemlje, ne samo iz perspektive turizma, već i za cjelokupno gospodarstvo. "Nove prometne veze dodatno će ojačati našu ekonomsku suradnju. Naša trenutna trgovinska razmjena iznosi oko 220 milijuna eura, ta brojka može i mora biti puno jača, a ovakvo povezivanje će tome svakako pridonijeti. No, ključna riječ je održivost, dobro je imati ambicije za jače povezivanje, ali moramo voditi računa o tome da te nove linije budu i ekonomski isplative našim operatorima. Nadam se da ćemo zajednički doći do pravih rješenja", kazao je Burilović.

Menadžer marketinga i prihoda TAV Makedonije Vladimir Gramatikov, ujedno i predsjednik makedonske Turističke komore, kazao je kako su već prije nekoliko mjeseci aktualizirali temu boljeg povezivanja, prvenstveno zračnim putem. "Cestovna povezanost nije najbolja, zato bi nove zračne linije bile veliki korak naprijed. Smatram da bi turistima bila vrlo zanimljiva opcija povezivanja Splita i Ohrida, tako da u par dana mogu posjetiti obje naše zemlje u paketu", izjavio je Gramatikov, dodavši kako s Croatia Airlinesom rade već godinama i da su im oni jedan od najvažnijim klijenata.

To je potvrdio i predsjednik Uprave Croatia Airlines Jasmin Bajić naglasivši kako je i našem avioprijevozniku makedonsko tržište vrlo važno. "Ako postoji interes makedonskih turoperatora i partnera, mi smo spremni na proširenje suradnje i na druge destinacije osim Zagreba i Skoplja, primjerice Ohrid i Split", rekao je Bajić, uz napomenu da su trenutno u pregovoru i sa slovenskim vlastima o boljem povezivanju Ljubljane i Zagreba. S obzirom da je u 2019. godini između Skoplja i Ljubljane letjelo više od 40.000 putnika (do kraja rujna kada su operacije slovenskog nacionalnog avioprijevoznika Adria Airways prestale zbog bankrota), uspostava letova na relaciji Skoplje – Ljubljana – Zagreb ima solidan potencijal.

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, poručio je kako su spremni dati potporu budućem razvoju turističkih odnosa između Hrvatske i Sjeverne Makedonije. I on je naglasio važnost zračne povezanosti, posebice za obalne gradove. "Hrvatska je ove godine top mediteransko destinacija, na 76 posto smo prihoda u usporedbi s rekordnom 2019. očekujemo da ćemo imati i odlični posezonu", zaključio je Staničić.

Inače, trgovinska razmjena između Hrvatske i Sjeverne Makedonije u 2020. iznosila je 221 milijun eura. Unatoč pandemiji, naš izvoz u Sjevernu Makedoniju je porastao za 12,3 posto u odnosu na 2019., na 138,1 milijun eura, dok je uvoz rastao za 13,9 posto (83 milijuna eura).