Ususret Ferragostu u Hrvatskoj dvostruko više Talijana nego lani

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: pet, 12.08.2022 - 11:19
Stipe Surać

Uoči blagdana Ferragosto za Hrvatskom u Italiji trenutno vlada veliki interes, a kao najpoželjnije inozemne destinacije Talijani su izdvojili Hrvatsku, Grčku, Španjolsku i Francusku, izvijestila je Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Italiji.
 
Naše Predstavništvo u Milanu od lipnja bilježi pojačan interes za svim hrvatskim destinacijama, pojačane su autobusne, trajektne i zračne linije prema našoj zemlji i to posebice sad u mjesecu kolovozu kad većina Talijana odlazi na godišnji odmor. Bilježimo i značajan interes organiziranih putovanja za mlade u Hrvatsku, posebice u Novalju, a potražnja za putovanjima u ovom razdoblju bit će najizraženija u sklopu last-minute aranžmana“, izjavila je Vukelić, nadodavši kako Talijani, s obzirom na ratna zbivanja u Ukrajini, inflaciju i brojna poskupljenja u Italiji, ali i činjenicu da i sami imaju more, ipak i dalje dolaze u Hrvatsku.

Popularnost Hrvatske među Talijanskim gostima potvrđuju i brojke. Naime, prema podatcima sustava eVisitor, u dosadašnjem dijelu kolovoza u Hrvatskoj je ostvareno 136.000 dolazaka i 634.000 noćenja s talijanskog tržišta što je u usporedbi s prošlom godinom rast od 73% u dolascima i 68% u noćenjima. Ovim rezultatom talijansko tržište u kolovozu 2022. zauzima 2. mjesto top tržišta po dolascima te 6. mjesto top tržišta po ostvarenim noćenjima, a od najpopularnijih destinacija prednjače Novalja, Medulin i Rovinj u kojima je zabilježen rast noćenja od 178%, 77% te 35% u odnosu na prošlu godinu. 

Ako promatramo dosadašnji dio godine, Talijani su ostvarili 538.000 dolazaka i 2,2 milijuna noćenja što u odnosu na lani predstavlja rast u dolascima od 140% te u noćenjima od 104%, a ovim rezultatom talijansko tržište zauzima 6. mjesto top tržišta po dolascima te 7. mjesto po noćenjima u dosadašnjem dijelu 2022. godine. 

Na ove pozitivne trendove utjecali su i brojne promotivne aktivnosti te objave u eminentnim talijanskim medijima poput RAI 1, RAI 3, TGcom24 te Mediaset – Canale5 koji su reportaže i tekstove posvetili Hrvatskoj, a zahvaljujući uspješnoj suradnji Predstavništva i pojedinih medijskih kuća u Italiji, turistički časopisi Bell'Europa te Caravan e camper svoje naslovnice u cijelosti posvetili su hrvatskih destinacija. "Ovakve objave uz kvalitetnu turističku ponudu dodatno pridonose kreiranju pozitivnog imidža i prepoznatljivosti Hrvatske na ovom važnom tržištu", nadodala je Vukelić.
 
Dodajmo kako se u zemlji trenutno nalazi preko 82.000 talijanskih turista, koji su tako treći najbrojniji inozemni gosti, odmah iza Nijemaca i Slovenaca, a najveći priljev talijanskih gostiju očekuje se ovog vikenda.