U Gospiću održana radionica u sklopu EU projekta MedCycleTour

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: sri, 11.04.2018 - 15:14

U Gospiću je održana radionica u sklopu EU projekta MedCycleTour, čime je nastavljen drugi ciklus županijskih radionica koje organiziraju Hrvatska turistička zajednica i CEDRA HR, hrvatski projektni partneri. Na radionici su sudjelovali dionici relevantni za razvoj cikloturizma, predstavnici županije, gradova i općina, turističkih zajednica, zaštićenih područja prirode, prometnog sektora, poduzetnici u cikloturizmu te ostali dionici u aktivnom i održivom turizmu.

Tema radionice je bila izrada Akcijskog plana razvoja Mediteranske rute, a prisutni su raspravljali o temama poput definiranja finalne trase EuroVelo 8 rute kroz županiju, ali i o mogućnostima razvoja novih usluga za cikloturiste, potrebi za daljnjim razvojem gospodarske i ostale cikloturističke ponude te brendiranju županije kao cikloturističke destinacije. Ličko-senjska županija ima odlične preduvjete za razvoj cikloturizma zbog guste mreže manje prometnih cesta u vrlo privlačnom krajoliku koji se nadopunjuje na priobalni dio rute u ostatku Hrvatske, zaokružujući time doživljaj cikloturista. Podizanje kvalitete još nekoliko dionica rute i ponuda električnih bicikala u brdskim područjima učinilo bi rutu pristupačnijom širokom krugu korisnika kao što su obitelji i cikloturiosti početnici.

Projekt MedcycleTour prilika je da se povećanjem broja cikloturista koji su tradicionalno ekološki osviješteni, dodatno vrednuje aktivni i održivi turizam u NP Plitvička jezera i NP Sjeverni Velebit, Parku prirode Velebit te ostalim zaštićenim područjima na području županije. Podsjetimo, cilj projekta MedCycleTour je razvijanje cikloturizma na Sredozemlju kroz uspostavu EuroVelo 8 - Mediteranske rute, a Hrvatska rutu razvija kroz svih sedam priobalnih županija. Projekt je započeo početkom 2017. i traje do 2020., a financira se sredstvima iz Programa transnacionalne suradnje Interreg Mediteran. Sudjeluje 11 partnera i 8 pridruženih partnera iz 8 europskih mediteranskih zemalja, a projektni partneri iz Hrvatske su Hrvatska turistička zajednica i CEDRA HR. Mediteranska ruta jedna je od 15 transnacionalnih biciklističkih ruta i smatra se budućom cikloturističkom magistralom Mediterana, koja prolazi kroz 11 država u ukupnoj dužini 5888 km od kojih se na hrvatski dio obale odnosi oko 1100 km.