Svjetski dan turizma u znaku ruralnog razvoja

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: pet, 25.09.2020 - 15:34

Svjetski dan turizma svake se godine obilježava 27. rujna, a ovogodišnja mu je središnja tema „Turizam i ruralni razvoj“, čime se nastoji naglasiti jedinstvena uloga koju turizam ima pri  pružanju prilika izvan velikih gradova i očuvanju kulturne i prirodne baštine diljem svijeta.

Ove godine, temom povezanosti turizma i ruralnog razvoja, naglašavamo nužnost odgovornog i održivog turizma koji počiva na brizi za okoliš, poštivanju lokalne kulture i običaja, interakciji turizma i lokalne zajednice, lokalnih proizvođača hrane i ugostitelja.
 
„Svim turističkim djelatnicima i turistima čestitam Svjetski dan turizma. Hrvatska po svojim bogatstvima, posebnosti i raznolikosti nezaobilazna je destinacija za sve koji „pune baterije“ prirodom. Zaštićena prirodna baština je pokretač održivog razvoja turizma i održivog ruralnog razvoja. Zaštitom baštine čuvamo i prepoznatljive mirise, boje, zvukove i okuse svih turističkih destinacija. Kvalitetni turistički proizvodi u ruralnim područjima poticaj su za rast poljoprivredne proizvodnje koja prati pojačanu potražnju za domaćim proizvodima. Samo uz kontinuiran trud i entuzijazam možemo Hrvatsku činiti uspješnom destinacijom, stoga Ministarstvo turizma i sporta nastavlja pružati podršku ljudima i krajevima koji žive od turizma, posebno u ruralnom prostoru i posebno u ovim izazovnim vremenima. Hrvatski turizam budućnosti je onaj u kojem se sve hrvatske destinacije razvijaju ravnomjernije, održivije i još uspješnije“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma.
 
Shvaćajući važnost turizma za gospodarski razvoj svih dijelova Hrvatske, Ministarstvo turizma i sporta već dugi niz godina provodi različite programe usmjerene povećanju turističke konkurentnosti u ruralnim područjima. Tijekom posljednje tri godine kroz program „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ sufinancirano je preko 300 projekata s preko 12 milijuna kuna koji su usmjereni na unapređenje smještajnih kapaciteta i dodatnih sadržaja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a koji uključuju sportsko-rekreativne, konjičke, lovne i ribolovne, aktivne i pustolovne, cikloturističke, kreativno-edukativne sadržaje, sadržaje vezane za etno zbirke i tradicijske zanate, te poljoprivredne aktivnosti namijenjene turistima itd. U ruralnim područjima sufinancirani su i brojni projekti sumjereni razvoju selektivnih oblika turizma kao što su zdravstveni turizam, eno-gastro turizam, pustolovni turizam, cikloturizam, kulturni turizam i sl. Program razvoja cikloturizma na kontinentu sufinanciran je s 5 milijuna kuna kao proizvod visoke atraktivne vrijednosti čiji je razvoj posebice značajan za kontinent. Proizvod koji privlači goste tijekom čitave godine, a uz njega se naglašavaju prirodne i kulturne vrijednosti u destinacijama te time promovira održivost i očuvanje što je jedan od temelja budućeg razvoja turizma u Hrvatskoj. Ministarstvo turizma i sporta tijekom posljednjih godina kroz Program razvoja javne turističke infrastrukture osiguralo je i značajna sredstva za centre za posjetitelje, pješačke, biciklističke i jahačke staze, odnosno javnu turističku infrastrukturu u funkciji razvoja aktivnog turizma i na ruralnim područjima. 
 
Svjetska turistička organizacija (UNWTO)
šalje poruku podrške i naglašava nužnost promocije odgovornog i održivog turizma koji počiva na brizi za okoliš, poštivanju lokalne kulture i običaja, interakciji turizma i lokalne zajednice, lokalnih proizvođača hrane i ugostitelja, a sve to kao protutežu sve učestalijih pojava masovnog turizma. Važno je naglasiti kako po prvi puta u 40-godišnjoj povijesti Svjetskog dana turizma, službenu proslavu neće ugostiti  jedna država članica UNWTO-a. Umjesto toga, nacije iz bloka Mercosur (Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, uz pridruživanje Čilea sa statusom promatrača) preuzet će ulogu zajedničkog domaćina. Ovaj sporazum o zajedničkom domaćinstvu prikazuje duh međunarodne solidarnosti koja se provlači kroz turizam i koju je Svjetska turistička organizacija prepoznala kao ključnu za daljnji oporavak.