Sustav eVisitor treća najbolja turistička inovacija u svijetu

Objavljeno: čet, 18.01.2018 - 09:29

Hrvatski nacionalni turistički informacijski sustav eVisitor osvojio je treće mjesto i nagradu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za inovativnost u istraživanju i tehnologiji. Riječ je o svečanoj dodjeli nagrada koja je održana sinoć u Madridu u sklopu sajma FITUR, najvećeg turističkog sajma u Španjolskoj. Nagradu je primio direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić koji je naglasio da je sustav eVisitor među svim finalistima jedini nominirani hrvatski projekt.

„U Hrvatskoj smo s velikim veseljem dočekali vijest o kandidaturi sustava eVisitor za nagradu UNWTO-a, a ova osvojena nagrada i treće mjesto čine nas osobito ponosnim. Sustav eVisitor je vrlo važan projekt za cjelokupni hrvatski turizam te nam je stoga izuzetno drago što je njegova kvaliteta prepoznata i u svijetu. Osim što se njime znatno smanjuje administrativni posao u procesu prijave i odjave turista, sustav služi kao izvrstan alat za daljnji razvoj turističkih ponuda te marketinških i promotivnih aktivnosti svih korisnika, od iznajmljivača u obiteljskom smještaju pa do turističkih tvrtki i institucija. Ovo priznanje daje nam dodatnu motivaciju za daljnju nadogradnju sustava, ali i stvaranje novih inovativnih projekata kako bi hrvatski turistički sustav bio još uspješniji“, poručio je direktor Staničić, dodavši kako su finalisti odabrani između 128 prijavljenih inovativnih projekata iz 55 zemalja svijeta što dodatno ukazuje na ovaj veliki uspjeh projekta Hrvatske turističke zajednice koji je u potpunosti razvijen u Hrvatskoj od strane hrvatskih stručnjaka. „Ovo je još jedno priznanje za hrvatski turizam i dokaz da je Hrvatska danas prepoznata kao jedan od lidera u turističkoj industriji svijeta“ rekao je Staničić.

Podsjećamo kako su se nagrade dodjeljivale u četiri potkategorije pa su tako u potkategoriji inovativnost u istraživanju i tehnologiji, osim eVisitora iz Hrvatske, bila nominirana još dva projekta. Tako je pobjednikom ove potkategorije proglašen SEGITTUR iz Španjolske za projekt „Smart Tourism System (SIT)“, dok je drugo mjesto pripalo organizaciji EarthCheck iz Australije za projekt „Building Planning and Design Standard (BPDS)“. Osim u navedenoj potkategoriji, UNWTO je nagrade dodijelio i u potkategoriji inovacije u javnoj politici i upravljanju, inovacije u poduzećima te inovacije u nevladinim organizacijama, a svake godine se dodjeljuju i nagrade Ulysses te priznanja za etiku.

Sustav eVisitor u Hrvatskoj je u punoj primjeni od 2016. godine te je ispunio sva očekivanja kao jedinstvenog i središnjeg mjesta prijave i odjave turista, odnosno za obračun i kontrolu naplate boravišne pristojbe. Sustav eVisitor inovativna je platforma koja je za korisnike besplatna, maksimalno pojednostavljena i dostupna s bilo koje lokacije koja ima pristup internetu čime su znatno olakšani svi procesi koje sustav nudi. Svakako valja naglasiti i segment praćenja turističkog prometa pa je tako danas, zahvaljujući sustavu, u gotovo realnom vremenu moguće pratiti turističke tijekove po različitim parametrima čime se dobiva vrlo detaljan uvid u različite strukture turističkog prometa.

Inače, direktor Staničić se tijekom boravka u Madridu susreo i s novim Glavnim tajnikom UNWTO-a, Zurabom Pololikashvilijem, a obišao je i hrvatski štand u sklopu nastupa Hrvatske turističke zajednice na sajmu FITUR, koji se održava od 17. do 21. siječnja i na kojem svoju ponudu predstavlja devet suizlagača: turističke zajednice Grada Zagreba i Dubrovačko neretvanske županije te Croatia Airlines, Uniline, Kompas Zagreb, Atlas, Abacus Tours, Aronda Adriana Travel i Nave Travel.