Predstavljanje Hrvatske na sajmu MATKA u Helsinkiju

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: čet, 19.01.2023 - 18:37

Nakon tri godine stanke zbog pandemije sajam MATKA Nordic Travel Fair u Helsinkiju ove se godine održava uživo od 19. do 23. siječnja u izložbenom prostoru Messukeskus Helsinki Exhibition and Convention Centre. Sajam će ugostiti više od 850 izlagača iz 70-ak zemalja, a očekuje se i više od 70 tisuća posjetitelja. Na sajmu je prisutna i Hrvatska kroz nastup Predstavništva HTZ-a za Skandinaviju te turističkih zajednica Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske te Ličko-senjske županije.

Upravo je prisustvo Hrvatske na ovome sajmu važno obzirom da se naša zemlja nalazi među omiljenim inozemnim destinacijama Finaca, zajedno s Grčkom, Španjolskom, Ciprom, Portugalom i dr., a ključnu ulogu sajma u oporavku cijele turističke industrije naglašava i Heli Mäki-Fränti, direktorica Finske udruge putničkih agencija, koja je ukazala na važnost umrežavanja i predstavljanja na velikim događanjima.

Navedeno se odnosi i na tržište Finske čiji građani, njih 55 posto, planira putovati u inozemna odredišta tijekom ove godine što potvrđuje daljnje znakove oporavka turističke industrije. Potražnja za domaćim putovanjima u finske destinacije također je na visokoj razini od 70 posto, dok je u domeni inozemnih putovanja potražnja vrlo izražena za destinacijama južne Europe. Također, bilježi se i oporavak u domeni putovanja u daleke zemlje, ali prema predviđanjima potražnja ipak neće dosegnuti razinu iz 2019. godine.