Obilježen Svjetski dan turizma skupom "Turizam između znanosti i prakse”

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: uto, 27.09.2022 - 14:42

Institut za turizam Zagreb i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) u utorak su znanstveno-stručnim skupom obilježili Svjetski dan turizma, ali i 70 godina redovnog izlaženja međunarodnog znanstvenog časopisa "Tourism”, kojeg su označili važnom sponom između znanosti i turističke prakse. Skup pod nazivom "Turizam između znanosti i prakse” okupio je oko sto sudionika iz turizma povodom Svjetskog dana turizma, koji se obilježava 27. rujna, ove godine s globalnom temom pod okriljem UNWTO-a „Promišljajmo turizam”.

Ta je tema, nakon pandemijskih godina i posljedičnog velikog pada turizma u svijetu, iznimno aktualna, posebice održiv razvoj, koji postaje imperativ ne samo za turizam nego i ukupno društvo i gospodarstvo, istaknuto je na skupu. Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je da je HTZ godinama suizdavač tog znanstvenog časopisa, a to će se i nastaviti. 

Ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić rekao je da je to drugi najstariji takav časopis i u Europi i u svijetu te da je važan i za rad instituta i njegovu međunarodnu suradnju i za hrvatski turizam.

Glavni urednik časopisa Josip Mikulić kazao je da taj časopis međunarodnog karaktera izlazi na engleskom jeziku četiri puta godišnje, prati sve relevantne teme i trendove u turizmu i iz drugih povezanih sektora. Distribuira se elektronski i, kako je dodao, dosta se i čita, što pridonosi trendu da znanost bude što otvorenija prema širokom krugu ljudi, čime se i popularizira.

Na popratnom okruglom stolu predstavnici HTZ-a, hotelijera, putničkih agencija i nautike složili su se da je za razvoj turizma potrebna i znanstvena podloga kao i za razne strategije, poručujući da znanost treba dodatno približiti struci zbog unapređenja turističkih politika i prakse.

(Izvor: HINA)