Na eventu za stotinu chefova dodijeljeni trofeji i predstavljen vodič Gault&Millau Croatia

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: pet, 06.04.2018 - 12:11

Na 17. katu zagrebačkog hotela The Westin, s impresivnim pogledom na grad, okupilo se gotovo stotinu chefova iz cijele Hrvatske. Na eventu prepunom dobre energije podršku predstavljanju prvog hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau uz predsjednika Gault&Millau International Côme de Chériseyja, dali su svjetske gastronomske zvijezde chef Edouard Loubet, nositelj pet kuharskih kapica, najvišeg odličja Gault&Millau, najpoznatija slovenska chefica Ana Roš i mladi talent Gault&Millau za 2017 u Francuskoj japanski chef Ippei Uemura.

Projekt je podržala i Hrvatska turistička zajednica, a čestitke dobitnicima uputio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice. „Eno-gastro turizam postaje jedan od glavnih motiva dolaska u destinaciju te ovaj segment hrvatske turističke ponude razvijamo kroz poticanje izvrsnosti. Uvrštenje u Gault&Millau vodič predstavlja velik uspjeh i potvrdu kvalitete hrvatske eno-gastronomije. Iako se danas ljudi okreću novim trendovima, istovremeno cijene i traže izvornost te autohtonost. Upravo stoga želimo svijetu približiti jedinstvenu i raznoliku hrvatsku eno-gastro ponudu, a našu zemlju pozicionirati kao turističku destinaciju punu doživljaja“, izjavio je direktor Staničić.

Podršku projektu dalo je Ministarstvo turizma RH. Gala večeri prisustvovao je Frano Matušić, državni tajnik, a svim dobitnicima čestitku je uputio i  ministar Gari Cappelli. „Čestitam svim restoranima, vinarima i POP lokalima koji su zasluženo uvršteni u prvom nacionalnom izdanju jednog od najprestižnijih gastronomskih vodiča na svijetu. Ovim  izdanjem domaći i strani ljubitelji dobre hrane i vina dobili su dobar i pouzdan savjet gdje kušati ono najbolje od Hrvatske te je dodatno valorizirana gourmet vrijednost naše zemlje“, naglasio je ministar Cappelli.

Na svečanoj gala večeri dodijeljeni su prvi hrvatski „kulinarski Oscari“. Za chefa godine proglašen je Vjeko Bašić, chef restorana Konoba Boba. S najviše kapica, njih četiri nagrađena su dva restorana, rovinjski Monte i šibenski Pelegrini. Velikim chefom sutrašnjice za 2018. proglašena je Ana Grgić, chef restorana Zinfandel's u sklopu hotela Esplanade, a trofej za chefa tradicijske kuhinje za 2018. ponio je Branimir Tomašić, chef restorana Mala hiža. Dodijeljena su i dva trofeja u kategoriji Mladi talent 2018., a trofeje su ponijeli Deni Srdoč, chef restorana Draga di Lovrana i Duje Kanajet, chef restorana Artičok. Trofej za najbolji POP 2018. pripao je splitskoj slastičarnici O'š kolač,  mlade slastičarke Tee Mamut.

Dodijeljene su još dvije nagrade: Payment Excellence Award restaurant powered by Mastercard restoranu Foša te Payment Excellence Award POP powered by Mastercard bistrou Otto&Frank. Projekt su podržali premium partner Mastercard, special partners: Metro, Debic, INA i The Westin Zagreb, Hrvatska turistička zajednica te gala event partneri: Veuve Clicquot, Krauthaker, Korlat, Kabola i Natura Tartufi.

Prilikom dodjele trofeja, Côme de Chérisey, vlasnik i predsjednik Uprave Gault&Millaua istaknuo je: „Ponosan sam na naše vrijednosti koje slijede tradiciju naših utemeljitelja. To su poštivanje chefova i vlasnika restorana te pravedna kritika. Gault&Millau, prisutan u 22 zemlje, brend je koji uživa međunarodno povjerenje. Naša snaga je u dobro upućenim članovima lokalnih timova. Anonimni inspektori strastveni su poznavatelji lokalnog terroira i upoznati su sa specifičnom kulturom svake regije. Također, Gault&Millau je jedinstven po tome što otkriva mlade chefove. U našoj je DNK da prije svih otkrivamo talente sutrašnjice. Moja je ambicija da tim chefovima pomognemo da profesionalno rastu i razvijaju se te postanu predstavnici svoje zemlje u svijetu.“

Direktorica Gault&Millaua za Hrvatsku Ingrid Badurina Danielsson naglasila je svoje zadovoljstvo što su domaći chefovi i kuhari s oduševljenjem primili prvo izdanje za Hrvatsku jednog od najprestižnijih svjetskih gastronomskih vodiča i prepoznali filozofiju brenda koju Gault&Millau  promiče već 50 godina  – „Luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni“.