Hrvatska turistička zajednica na 67. sastanku Regionalne komisije UNWTO-a za Europu

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: čet, 02.06.2022 - 11:48

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) organizira 67. sastanak Regionalne komisije UNWTO-a za Europu, koji se od 1. do 3. lipnja održava u armenskom gradu Erevanu. Uz glavnog tajnika UNWTO-a Zuraba Pololikashvilia i visoke predstavnike turističkih zemalja članica, sastanku prisustvuje i Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, koju je Odbor pridruženih članova UNWTO-a odabrao kao glavnu i jedinu instituciju predstavnika tog odbora na sastanku u Erevanu. Tom je prilikom direktor Staničić predstavio aktivnosti i dosadašnji rad Odbora pridruženih članova, a pritom se osvrnuo i na glavne izazove, potrebe i prilike u međunarodnom turističkom sektoru. 

Tako je direktor Staničić ispred Odbora pridruženih članova UNWTO-a govorio o reformi pravnog okvira tog odbora koja je provedena uz stalnu suradnju i koordinaciju pridruženih članova. Nova će reforma omogućiti još bolje radne kapacitete UNWTO-a, odnosno ojačat će javno-privatna partnerstva i osigurati moderniji okvir djelovanja koji je prilagođen aktualnim i novim tržišnim trendovima. „Poziv da ispred svih pridruženih članova predstavi najznačajnije novosti i stavove veliko je priznanje Hrvatskoj turističkoj zajednici kao instituciji u globalnim okvirima, ali i potvrda dobrog smjera u kojem idemo u međunarodnim odnosima. Također, svi pridruženi članovi izražavaju svoju spremnost za nastavak rada i doprinosa u smjeru kvalitetnog proširenja članstva, a ističemo i važnost suradnje te javno-privatnog partnerstva koje može snažno doprinijeti daljnjem razvoju turizma Europe“, poručio je direktor Staničić.

U sklopu 67. sastanka UNWTO-a glavni tajnik Zurab Pololikashvili podnio je izvješće u sklopu kojeg se osvrnuo na strateške ciljeve i prioritete, aktualne globalne turističke trendove, kao i na ključne aktivnosti Svjetske turističke organizacije u 2022. godini, a posebno je istaknuo gostoprimstvo grada Erevana kao domaćina ovogodišnjeg sastanka te razvoj Armenije u zadnjem desetljeću kao odličan primjer drugim zemljama.

Dodajmo kako će se u sklopu cjelokupnog programa održati i rasprava na temu politike oporavka europskog turističkog sektora u kojoj će sudjelovati ministri i drugi visoki dužnosnici te predstavnici ključnih dionika privatnog turističkog sektora, dok će se sutra održati i posebna konferencija o turizmu i ruralnom razvoju „Kako lokalno iskustvo gradi imidž i vrijednost određene destinacije“.

Podsjećamo kako je Hrvatska turistička zajednica u prosincu prošle godine po prvi put u povijesti izabrana za članicu Odbora pridruženih članova UNWTO-a za razdoblje od 2022. do 2025. godine. Riječ je o Odboru kojeg ukupno čine 23 pridružene članice i koji djeluje kao savjetodavno tijelo glavnog tajnika UNWTO-a.