Grand prix nagrada „Zlatna penkala“ odlazi u Mađarsku, Italiju i Švicarsku

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: pet, 27.05.2022 - 21:05

U prekrasnom ambijentu Galerije Meštrović u Splitu večeras su po 18. put dodijeljene prestižne nagrade „Zlatna penkala“, koje Hrvatska turistička zajednica dodjeljuje novinarima, blogerima i influencerima za najbolje objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji u prošloj turističkoj godini. Na svečanoj dodjeli nagrada sudjelovalo je 17 inozemnih novinara iz 14 zemalja. 

„Protekle dvije godine bile su vrlo izazovne za sve nas. No, usprkos svim poteškoćama Hrvatska je pokazala svoju snagu i ostvarila najbolji turistički rezultat na Mediteranu. Navedeno znači da Hrvatska na turističkom tržištu ima vrlo pozitivan imidž koji je, između ostalog, rezultat lijepih riječi, preporuka i dojmova brojnih novinara, blogera i influencera koji su boravili u našoj zemlji. Dodjelom ovih nagrada želimo im se zahvaliti na iznimnom doprinosu u promociji Hrvatske, ali i iskazati poštovanje prema njihovom radu, struci te vjernoj publici koja ih prati“, istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Uz direktora Staničića i kolege iz predstavništava HTZ-a, svečanosti dodjele nagrada prisustvovali su Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta te ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Monika Udovičić, kao i Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Alijana Vukšić, direktorica TZ grada Splita, Joško Stella direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije te ostali predstavnici županije, grada i turističkog sektora.

„Iznimno nam je drago što je naša županija domaćin ovogodišnje Zlatne penkale, odnosno što smo imali priliku ugostiti najbolje novinare, blogere i influencere koji su se istaknuli po svojim objavama o hrvatskim destinacijama u prošloj godini. Ovo je ujedno bila i prigoda da im pokažemo dio naše ukupne turističke ponude, a zasigurno će pamtiti i čarobnu splitsku večer i atmosferu koju su priredili navijači“, izjavio je zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, dok je direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella izrazio veliku zahvalnost na iznimnom doprinosu u promociji županije kao atraktivne i kvalitetne turističke regije. „Vjerujem kako će se novinari, blogeri i influenceri svojim kućama vratiti puni lijepih dojmova, odnosno kako će ih ovaj boravak kod nas motivirati na ponovni dolazak u Splitsko-dalmatinsku županiju jer imaju još mnogo toga za vidjeti“, zaključio je Stella.   

Ovogodišnji dobitnik Grand prix nagrade za najbolji tekst je mađarski novinar Zoltán Szántó čija reportaža opisuje boravak u Splitsko-dalmatinskoj županiji uz predivne opise i osobni doživljaj Splita, Brača, Klisa i njihovih atrakcija. Članak je objavljen u print i web izdanju časopisa Turizmus, koji je najznačajniji B2B časopis u Mađarskoj. 

Grand prix za najbolju TV reportažu dobili su Valeria Cagnoni i Ernaldo Emerson Gattafoni iz Italije. Riječ je o autorima posebne 40 minutne reportaže o Hrvatskoj emitirane na TV RAI 1 u sklopu nagrađivane televizijske putopisne emisije Dreams Road, jedne od najvažnijih i najuspješnijih televizijskih serija o putovanjima i turizmu u Italiji u posljednjih 20 godina.

Dobitnica Grand prix nagrade za najbolji travel blog ili objavu na društvenim mrežama je Antje-Katrin Schaniel, influencerica iz Švicarske koja stoji iza Instagram profila Senza Camedi, koji je specijaliziran za najljepša mjesta i najbolju hranu svake kulture. Antje je tijekom boravka u Hrvatskoj posjetila Opatiju, Krk, Rab, Lošinj i Cres.

Tijekom programa dodjele sve je uzvanike zabavljala klapa Cambi, gastronomske specijalitete pripremao je poznati splitski chef Hrvoje Zirojević, koji je ovom prilikom inozemnim gostima približio okuse dalmatinske regije. Za osvježenje je bio zadužen ponajbolji hrvatski barmen Jure Vojković, koji je za ovu posebnu priliku osmislio tri koktela, „Golden pen“, „The heart of Adriatic“ i „Alkar“. Da nagrađenima ova dodjela ostane u lijepom sjećanju pobrinula se dizajnerica i umjetnica Dina Jakšić, autorica vrijedne statue od bračkog kamena koju je posebno dizajnirala i izradila za ovu priliku.

Uz Hrvatsku turističku zajednicu kao glavnog organizatora cijelog događanja, ovogodišnji partneri i domaćini su Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Turistička zajednica grada Splita, koji su za goste pripremili i bogat program koji je uključivao obilazak Splita, otoka Brača i Sinja.