Enogastronomija jedan od najvažnijih motiva dolazaka stranih gostiju

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: uto, 16.11.2021 - 11:35

Jedan od najvažnijih motiva dolaska stranih gostiju u Hrvatskoj je enogastronomija pa je Hrvatska turistička zajednica (HTZ) pri provedbi svojih promotivnih aktivnosti stavlja u prvi plan, s naglaskom na tradicionalno i autohtono, izjavio je u ponedjeljak direktor HTZ-a Kristjan Staničić, na 33. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

"Kad govorimo o motivima dolaska stranih gostiju u Hrvatsku upravo je enogastronomija jedna od najvažnijih motiva. U tom smislu i HTZ prilikom provedbe svih svojih promotivnih aktivnosti u prvi plan stavlja enogastronomiju. Uvijek je naglasak na tradicionalnosti, autohtonosti i posebnostima Hrvatske. To su prepoznali i najvažniji svjetski enogastronomski vodiči poput Michelina. Stoga je vrlo važno voditi računa o tome da sve što nudimo gostima bude domaće i zdravo, a Hrvatska u tom segmentu svakako ima što za ponuditi", izjavio je Staničić na Kongresu, koji se održava u hotelskom naselju Amadria park u Šibeniku.

Smatra i da se svijest hrvatskih ugostitelja znatno promijenila u tom smjeru.

"Ugostitelji su motor razvoja hrvatskog turizma, što potvrđuje i činjenica da je hrvatska gastronomija svake godine sve bolje pozicionirana u svijetu. Gastronomija je danas i umjetnost, i sve više hrvatskih ugostitelja je prepoznato na svjetskoj enogastronomskoj sceni. Sve to potvrđuje da je Hrvatska i gastro turistička destinacija", rekao je Staničić.

Ocijenio je da je u zadnjih 10 do 15 godina napravljen veliki iskorak u tom smjeru. "Treba naglasiti i da živimo u prekrasnoj i što se prirode tiče dobro očuvanoj zemlji pa imamo velike mogućnosti u proizvodnji zdrave hrane što je i osnova za visoku gastro ponudu", naveo je.

Osvrnuvši se na turističku posezonu, kazao je da ona u Hrvatskoj još traje te iznio podatke iz sustava e-Visitor, prema kojima se u zemlji bilježi još otprilike dvadesetak tisuća turista na dnevnoj bazi, a za vikend i više od toga.

"I kroz akciju 'Mjesec hrvatskog turizma' ostvarili smo određene dobre rezultate koje ćemo sad izmjeriti. Rujan i listopad smo imali na razini 2019. godine. Pred nama je i vrijeme Adventa prilično bogato s događanjima, budi se i kongresni turizam. Tome je dokaz što smo tu danas u Šibeniku", istaknuo je Staničić.

Pozvao je građane da se drže epidemioloških mjera kako bi se spriječilo širenje covida-19 te da se cijepe. "Vjerujem da kako se budemo približivali idućoj predsezoni i kad dođe toplije vrijeme, da će broj zaraženih pasti i da ćemo doći u dobru startnu poziciju za realizaciju dobre iduće turističke sezone", zaključio je Staničić.

Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, 33. po redu, organizirala je Hrvatska obrtnička komora i Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta te HTZ-a.

(Hina) xpp ysbo