Direktor Staničić na obilježavanju 145 godina turizma u Fužinama

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: sub, 14.12.2019 - 14:17

Povodom obilježavanja 145 godina organiziranog bavljenja turizmom, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić i ministar turizma Gari Cappelli boravili su u Fužinama, svojevrsnom pioniru hrvatskog kontinentalnog turizma.

Da rezultate Fužina u turizmu prepoznaje i Hrvatska turistička zajednica potvrdio je i direktor Staničić koji je naglasio da Fužine, u usporedbi s ostalim dijelovima Hrvatske, imaju znatno bolji omjer domaćih turista i stranaca. „Kada govorimo o turističkim dolascima, Fužine ove godine rastu po stopi od 11 posto, a posebno me raduje činjenica da je taj rast vidljiv u segmentu rasta stranih gostiju“, zaključio je Staničić.

Ministar Cappelli naglasio je da Fužine imaju stožernu ulogu u turizmu Gorskog kotara za kojeg je dovršen i Strateški marketinški plan, a kao budućnost je naveo mogućnost spajanja devet goranskih gradova i općina u jednu turističku zajednicu.

Prvom godinom turizma u Fužinama smatra se davna 1874. godina kada su prvi izletnici stizali iz Rijeke i to prugom koji je raj grada spajala s Karlovcem. Na obilježavanju ove velike obljetnice bio je i Marinko Jakovljević, iskusni turistički djelatnik koji je naglasio da su se  aktivnosti za osnivanje Društva za uljepšavanje mjesta, iz kojeg je kasnije nastalo Turističko društvo i Turistička zajednica, počele provoditi davne 1890. godine.