Direktor HTZ-a Kristjan Staničić: "Bilježimo pedeset posto više gostiju i zato moramo ostati sigurni"

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: pon, 26.07.2021 - 12:02
Goran Stanzl

„Trenutno u zemlji dnevno boravi više od 800.000 turista, a najviše ih je s tržišta Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Poljske, Austrije i Češke. Trendovi su još uvijek pozitivni, najave za ostatak srpnja, kolovoza pa i rujna su vrlo dobre, ali daljnji tijek turističkog prometa najviše će ovisiti o epidemiološkoj situaciji“, poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, tijekom intervjua za Slobodnu Dalmaciju, odgovorivši i na druga pitanja vezana uz gastronomiju, avanturistički i ekoturizam i dr.

„Uz sunce i more i prirodu, koji su jedni od glavnih motiva dolaska u Hrvatsku, našu zemlju atraktivnom i privlačnom turističkom destinacijom čine i neki drugi motivi poput city break odmora, nautike, aktivnog turizma, sporta i rekreacije, kulturnog turizma i eno-gastronomije. U tom smislu, hrvatske regije obiluju izuzetno raznolikom, kvalitetnom i atraktivnom ponudom, od smještajnih kapaciteta i jedinstvenih mogućnosti za provođenje odmora pa sve do eno-gastronomskih specijaliteta i običaja specifičnih za svaku pojedinu županiju. Međutim, u aktualnim okolnostima sigurnost destinacije postaje jedan od glavnih motiva putovanja, odnosno osnovni preduvjet za realizaciju turističkog prometa. Upravo smo s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao kvalitetne, sigurne i dobro pripremljene destinacije na inozemnim tržištima proveli kampanju „Safe Stay in Croatia“ koja je ostvarila iznimno dobre rezultate što potvrđuje i dosadašnji tijek inozemnog turističkog prometa“, istaknuo je Staničić dodavši kako je pandemija korona virusa utjecala na promjene u navikama i ponašanju turista. 

„ Naime, pandemija je „preko noći“ eliminirala sve turističke proizvode i ponude temeljene na masovnosti te je u prvi plan dovela potražnju za destinacijama, lokacijama ili načinima odmora temeljenim na individualnom doživljaju i odmaku od gužvi“, zaključio je Staničić.

Cijeli intervju možete pročitati na idućem linku.