Digitalni nomadi ponovno u gradu - započinje konferencija Work. Place. Culture.

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: uto, 03.05.2022 - 12:26

Konferencija se održava od 5. do 7. svibnja 2022. u Dubrovniku, u organizaciji i suradnji Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika, Saltwater Nomads i Total Croatia News, uz podršku Udruge Digital Nomad Hrvatska i Dubrovačke Baštine.

Na temu digitalnih nomada i razvoja ovog vida turizma na području Dubrovnika, odnosno cijelog sustava organizacije i ponude za osobe koje rade na daljinu, govorili su danas dubrovački gradonačelnik Mato Franković, direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić, voditeljica Odjela za globalni PR Hrvatske turističke zajednice Lucijana Jerković te Tanja Polegubić u ime agencije Saltwater Nomads, koja je predstavila program konferencije i neke od govornika.

Gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako je Dubrovnik s pričom o digitalnim nomadima krenuo prije dvije godine, kao prvi u Hrvatskoj, zahvaljujući inicijativi u kojoj je prepoznata prilika da se dubrovački turizam promišlja na jedan novi način i otvori onima koji žele ovdje privremenu živjeti i raditi svoj posao na daljinu, a ujedno na taj način pridonose turizmu i promociji grada.

Voditeljica Odjela za globalni PR Hrvatske turističke zajednice Lucijana Jerković istaknula je kako je nacionalna promocija projekta započela od promjene zakona koji je uveo dugotrajne radne dozvole, naglašavajući kako je sada cilj pokrenuti aktivnosti, nastaviti promociju kroz društvene mreže, ali i udruge kroz koje će nuditi razne informacija koje su digitalnim nomadima najbliže.
''Što se tiče trendova u svijetu pandemija jenjava, ali vjerujemo da će ovaj trend virtualnog rada i dužeg boravka nastaviti i da će ljudi početi živjeti i raditi u Dubrovniku'', kazala je Jerković te istaknula kako je cilj da se oformi zajednica nomada u Hrvatskoj.

Direktorica dubrovačkog TZ-a Ana Hrnić najavila je novu internetsku stranicu Dubrovnik long stay, namijenjenu digitalnim nomadima, ali i onima koji planiraju duži boravak u Dubrovniku. Svrha ove stanice je imati sve informacije na jednom mjestu poput onih gdje pronaći smještaj, kako dobiti vizu i radnu dozvolu te ostalu važnu papirologiju i ostale procedure.

U TIC Pile TZ grada Dubrovnika planira se Digital Nomad Check point na kojemu bi digitalni nomadi putem registracije ostvarili mogućnost kupnje posebne Digital Nomad Card koja uključuje niz pogodnosti za boravak, te sve informacije koje im mogu olakšati snalaženje i organizaciju duljeg boravka u Dubrovniku. Od prošle godine TZ također aktivno radi i na animiranju dionika turističkog sektora na uključenje u projekte povezane s digitalnim nomadima – od privatnog smještaja do ugostiteljskih objekata i trgovina, te prijevoza, čime se kreira registar ponude namijenjen upravo ovoj specifičnoj skupini posjetitelja.

Cilj ove konferencije je daljnje učvršćivanje pozicije Dubrovnika kao Digital Nomad Friendly destinacije te neposredni promotivni učinak za grad Dubrovnik i cijelu Hrvatsku za privlačenje sve većeg broja osoba koje rade na daljinu i traže nove destinacije za život i rad.