Dani UHPA: Očekuje se vrlo uspješna glavna turistička sezona

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: uto, 03.05.2022 - 09:10

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić je na otvaranju Dana UHPA-e izjavio da u Hrvatskoj još uvijek boravi iznad 170 tisuća gostiju na dan te da je ova predsezona neusporediva s lanjskom, kada su na mnogim tržištima bile rigorozne Anticovid mjere. "Ovogodišnja predsezona je počela s Uskrsom, koji je bio odličan, nastavljena je tijekom prvosvibanjskih blagdana, a očekujem da krajem svibnja i početkom lipnja nastavimo novim valom intenzivnijeg prometa, s obzirom na nadolazeće blagdane", kazao je.

 "Idu najave avioprijevoza, više od 460 linija prema hrvatskim destinacijama, prema svim međunarodnim zračnim lukama u Hrvatskoj s glavnih emitivnih tržišta, vraća nam se i izravna avioveza između New Yorka i Dubrovnika, a najavljene su još neke nove interkontinentalne veze", rekao je.

Ističe da se vratio zdravstveni i kongresni turizam te da i Opatija u ovom dijelu godine ima veći turistički promet. Staničić je na novinarsko pitanje odgovorio da ruski i ukrajinski turisti čine nešto manje od dva posto turističkih dolazaka i noćenja. Smatra da će taj manjak turista biti nadoknađen s drugih tržišta, a nada se da će ratna zbivanja biti prekinuta.

Ovogodišnji Dani UHPA-e održavaju se u povodu obilježavanja 30. obljetnice te udruge. Najavljene su prezentacije, predavanja, susreti direktora predstavništva HTZ-a i turističkih agencija, okrugli stolovi.

Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain je rekao da su zadnje dvije godine, nakon ratnih godina, kada je udruga osnovana, bile daleko najgore. U 2020. smo imali pad prometa od 90 posto, u 2021. od 60 posto, a sada vidimo svjetlo na kraju tunela, naglasio je. Godina je dobro počela, travanj je bio odličan, kao i uskrsni dio, a sada ulazimo u svibanj te smo, na osnovi razgovora s članicama, iznimno zadovoljni, rekao je. Fain je rekao da ćemo prema predviđanjima, ako ne bude novog vala pandemije i ako se rat u Ukrajini ne proširi, imati čak i bolju turističku godinu od rekordne 2019. godine.

"Veseli da su krenule grupe, ne tolikim intenzitetom kao ranije u predsezoni, a u posezoni očekujemo normalizaciju u usporedbi s 2019." kazao je dodavši da raduje da "azijske grupe, tj. dalekoistočna tržišta kreću krajem svibnja."

Rekao je da nije riječ o velikom broju, ali da je to pokazatelj normalizacije, da se vraća Koreja, Hong Kong, Tajvan, odnosno da se unatoč ratu u Europi ti gosti osjećaju sigurno i dolaze u Hrvatsku. Fain je na pitanje koliko je turističkih agencija propalo u posljednje dvije godine, rekao da može govoriti samo o članicama udruge te da je riječ o pet agencija, oko pet posto od ukupnog broja, dodavši da to nije dobro, ali da bi i u nekim "normalnim" godinama možda propalo i više agencija.

Rekao je da su agencije tijekom pandemije imale možda najbolju pomoć u Europi, naglasivši pomoć od Vlade i do travnja osigurane naknade za zaposlene.

Izvor: Hina