Nakon dvije godine ponovno 'Pag na meniju'. Kušajte otočke delicije

TZŽ referenca: Zadarska
Objavljeno: sri, 05.04.2023 - 14:53
Pag na meniju
Vesna Karavanić
Na Danu otvorenih vrata u Paškoj sirani pod nazivom 'Kako nastaje najbolji sir na svijetu?' dodijelit će se novi certifikati ugostiteljskim objektima.

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, ove će se godine u gradu Pagu od 28. travnja do 2. svibnja održati manifestacija „Pag na meniju“. Prvim ovogodišnjim turistima ponudit će niz sadržaja – paške specijalitete po promotivnim cijenama u objektima koji nose oznaku „Pag na meniju“ uz dalmatinsku pismu.

Na Danu otvorenih vrata u Paškoj sirani pod nazivom 'Kako nastaje najbolji sir na svijetu?' dodijelit će se novi certifikati ugostiteljskim objektima te radionice i različiti sadržaj povezani s paškom gastronomijom u organizaciji TZ Grada Paga.

Pag je nadaleko poznat kao izvrsna gastro destinacija koja nudi cijeli niz autohonih, specifičnih namirnica od kojih su svakako najpoznatiji paški sir i janjetina. Osim ova dva svjetski poznata proizvoda, pašku gastro scenu upotpunjava još cijeli niz namirnica i autohtonih jela koje su pravi mamac za gurmane.

„Pag na meniju“ oznaka je posebnog standarda tradicionalne kuhinje otoka Paga koja krasi sedam ugostiteljskih objekata na otoku, od čega četiri u samom gradu Pagu.

Namjera projekta je utvrditi poseban standard za ugostiteljske objekte, OPG-ove, male i obiteljske hotele i razne kušaonice na području otoka Paga, koji u svojoj ponudi imaju domaća i autohtona jela i pića te ih posebno promovirati.

Poseban standard „Pag na meniju“ ima tendenciju brendiranja lokalne i regionalne eno i gastro ponude i poboljšanje turističke ponude otoka kroz proširenje gastronomske ponude koja će se očuvati od zaborava. Proširenjem znanja o autohtonoj lokalnoj kuhinji potaknuti će se njena primjena u lokalnim restoranima, a kod turista  proširiti autentičnost doživljaja destinacije.

Cilj projekta je i očuvanje nematerijalne kulturne baštine i promoviranje OPG-ova i ugostiteljskih objekata za koje se utvrdi posebni standard. Dugoročno se namjerava poboljšati prezentacija gastro kvalitete otoka u turističkom sektoru i promicati otok i grad Pag kao idealno gastro-turističko odredište.

Projekt se temelji na manifestaciji i knjižici recepata „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“ Srednje škole Bartula Kašića Pag koja od 2007. izvlači iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela. Projekt provodi navedena škola u suradnji s partnerima otočkim turističkim zajednicama i Udruženjima obrtnika Paga i Novalje.

Pag na meniju
Vesna Karavanić
Poseban standard 'Pag na meniju' ima tendenciju brendiranja lokalne i regionalne eno i gastro ponude i poboljšanje turističke ponude otoka