Na prestižnom natjecanju u New Yorku nagrađeni proizvođači maslinovog ulja s Hvara

TZŽ referenca: Splitsko-dalmatinska
Objavljeno: uto, 23.06.2020 - 11:32
Svjetsko natjecanje za maslinovo ulje NYIOOC
Sustav turističkih zajednica

Svjetsko natjecanje za maslinovo ulje NYIOOC u New Yorku najveće je i najprestižnije svjetsko natjecanje u kvaliteti maslinovog ulja.

Godišnji popis dobitnika nagrada smatra se autoritativnim vodičem za najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja u godini.

Na ovogodišnjem natjecanju hrvatski proizvođači maslinovog ulja osvojili su više zlatnih i srebrnih medalja, a među pobjednicima su i tri maslinara s otoka Hvara i to: Božić uje, Eva Marija uje i Radojković uje.

Božić ulje prožeto je tradicijom, marljivošću, ljubavlju i stručnošću njihove obitelji. Na ovogodišnjem natjecanju nagradu je odnijelo ulje Oblica kojeg odlikuje izrazita aroma i okus ploda masline. Ulje ima blago začinjen i gorak okus, s izrazitom intenzivnom slatkoćom.

Pobjedničko ulje Eva Marija OPG-a Čurin je sorte levatinka ima srednji intenzitet i plodnost, s osjećajem zelene trave, jabuke i zelenog badema. OPG Eva Marija Čurin nalazi se na istočnom dijelu otoka Hvara, u blizini mjesta Gdinj.

Proizvodnja nagrađenog ulja Rajski vrt - Radojković  se  nalazi  u Bogomolju, malom selu na istočnom dijelu otoka Hvara. Nagrađeno maslinovo ulje Levatinka dobiveno je isključivo od plodova sorte levantinka. Ova sorta daje vrhunsko ulje umjerene pikantnosti i mirisa svježe trave.