Ljeto u Srcu Podunavlja ili zašto za godišnji odmor krenuti na istok, prvi dio

TZŽ referenca: Osječko-baranjska
Objavljeno: čet, 06.07.2023 - 11:11
Bistrigin
Udruga Karašicka Republika
Za osvježenje u vrućina odličan je i Bistrigin, prvenstvo Panonije u piciginu na plaži u Bistrincima sredinom ljeta

Ljetne temperature su ponovno tu, a s njima i dobro znani osjećaj da se sve stigne i može, sve se želi kušati, doživjeti, još samo da je i taj priželjkivani i zasluženi godišnji odmor malo dulji.

Iako će mnogima na spomen odmora najprije u glavi sjevnuti slike osunčanih plaža i terasa uz obalu mora, mi predlažemo nešto slično, a opet drugačije: odmor na Dravi, Dunavu i njihovim pješčanim sprudovima, uz posjet Parku prirode Kopački rit čije najveće jezero, uz to što je na polovini toka Dunava, u ovo doba godine poprimi upravo oblik srca.

Kreni na istok, head on east, za početak posjeti Osijek - Grad na Dravi. U ljetnim mjesecima 'cijeli grad' je negdje uz obalu rijeke, na terasama kafića i restorana uz omiljenu Promenadu, na prirodnim plažama - dva kilometra dugim pješčanim sprudovima koje su 'osvojili' kupači željni osvježenja nasuprot Donjeg grada ili pak na omiljenom kupalištu Slavonaca i Baranjaca - bazenima i plaži Copacabana, od milja zvanoj 'Kopika'. Uz petstotinjak metara obale s najfinijim sitnim pijeskom možete uživati u piciginu ili jednostavno 'loptanju' s prijateljima, obitelji ili četveronožnim prijateljima koji su ovdje i više nego dobrodošli.
Kako je na vrelom ljetnom suncu važno biti dobro hidratiziran, osim osvježenja u Dravi predlažemo i 'siestu' u jednome od barova na plaži u kojima uz sokove i koktele poput ostalih Lega i Legica degustirajte i domaća piva, Osječko, Beckers i - Leger!

Ako vam je draže odmor provesti podalje od urbanih središta, ako tražite baš kutak za sebe, onda bi još jedna prirodna dravska plaža mogla biti upravo ono što trebate. Tridesetak kilometara uzvodno od Osijeka je plaža Bistrinci. Kako joj i ime kaže, Drava je tamo najbistrija, a pijesak se na suncu bijeli kao u tropima. Netaknutu prirodu uz rijeku upravo su strani gosti prozvali - Europska Amazona.

Kako sve ne bi ostalo samo na izležavanju na plaži, tu su i nedaleki Donji Miholjac, Belišće i Valpovo te nešto dublje u unutrašnjosti Našice s vlastitim (neslužbenim) kupalištem na jezeru Lapovac. U sjeni poznatijih turističkih odredišta u Osječko-baranjskoj županiji ovi simpatični gradići iznenadit će vas posebno ako ste ljubitelji bujnih sjenovitih parkova i bajkovitih dvoraca.

No, kako se vaš odmor ne bi sveo samo na izležavanje na plaži, predlažemo i dvije vesele 'sportske' manifestacije – Bistrigin (sredinom ljeta), prvenstvo Panonije u piciginu na plaži u Bistrincima i Gumiranje (19. kolovoza), desetak kilometara dugo spuštanje Dravom kroz Osijek, na najrazličitijim šarenim napuhancima i luftmadracima u pratnji službenog čamca s glazbom i osvježavajućim pićima te beach-partyjem na kraju dana.