Kvarner Europska regija gastronomije u 2026. godini!

TZŽ referenca: Primorsko-goranska
Objavljeno: pon, 27.05.2024 - 11:44
Press konferencija
N. Cvjetović
Ovu prestižnu međunarodnu titulu dodjeljuje institut IGCAT

Kvarner je dobio i službenu preporuku za osvajanje titule Europske regije gastronomije u 2026. godini! Preporuku je dalo stručno povjerenstvo instituta IGCAT (Institute for Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) nakon obilaska regije, a potvrda ove preporuke slijedi na Vijeću instituta IGCAT koncem lipnja, nakon čega stiže i službeno proglašenje!

Kroz obilazak regije koji je trajao četiri dana, stručno povjerenstvo instituta IGCAT čiji su članovi bili iz Finske, Norveške, UK-a, Slovenije i Španjolske procijenilo je spremnost Kvarnera za titulu Europske regije gastronomije u 2026. godini. Povjerenstvo, na čelu s predsjednicom instituta Diane Dodd, bilo je sastavljeno od sedam međunarodnih stručnjaka, redom iz europskih regija koje su bile nositelji titule, ali i onih koje su trenutni ili budući nositelji titule. Povjerenstvo je bilo upoznato sa svim kvarnerskim subregijama te je obišlo brojne točke interesa diljem Kvarnera, uključujući lokalne proizvođače i uzgajivače, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, maslinik, vinarije, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, lokalne tržnice, restorane i mnoge druge kvarnerske atrakcije. Posjet je bio i prilika za susret s lokalnim proizvođačima hrane, chefovima, amasadorima projekta “Kvarner - Europska regija gastronomije” i ambasadorima brenda Kvarner Wines-a te ostalim dionicima u gastronomiji Kvarnera, s ciljem da iz prve ruke čuju njihova iskustva i postignuća.

Podsjetimo, Kvarner je prošle godine postao službeni kandidat za osvajanje titule Europske regije gastronomije u 2026. godini. Ovu prestižnu međunarodnu titulu dodjeljuje institut IGCAT (Institute for Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) koji surađuje s UNWTO-om i UNESCO-om. Titulu svake godine nose po dvije različite europske regije, i to one koje se ističu svojom jedinstvenom gastronomskom tradicijom i predanošću održivim praksama u poljoprivredi, zatim edukaciji, zaštiti i promociji lokalne hrane i kulture, ali i poticanju međusektorskog povezivanja turizma.