Kulturno-povijesna staza Lukoran

TZŽ referenca: Zadarska
Objavljeno: čet, 30.06.2022 - 13:38
Kulturno-povijesna staza Lukoran
S. Kosta
Kulturno-povijesna cjelina Trpinjin

Mali Lukoran je malo otočko naselje bogate prošlost i tradicije koja se na mjestima izuzetno dobro sačuvala. Kulturno-povijesna staza Lukoran povezuje istaknuta mjesta lukoranske prošlosti i sadašnjosti koja su prezentirana medijem interpretacijskih tabli na pet jezika. Staza je edukativno-rekreativnog karaktera te povezuje naselja Mali i Veli Lukoran

S obzirom na ljepotu krajolika kroz koji prolazi zamišljeno je da se njome prezentiraju kulturne, povijesne i prirodne znamenitosti Maloga Lukorana na četiri lokaliteta koja su interpretirana i stavljena u širi kontekst vremena i prostora. Ukupna dužina ove turističke pješačke staze iznosi zasada oko 1,5 kilometara s tendencijom povećanja narednih godina. Označena je putokazima i planinarskim markacijama te je izrazito jednostavna i lagana za snalaženje. 

Staza započinje u centru mjesta kod ljetnikovca De Ponte. U tom je baroknom ljetnikovcu, naš poznati pjesnik Petar Preradović, inspiriran ljubavi prema svojoj ženi Pavici de Ponte i krajolikom Maloga Lukorana, spjevao poznatu budnicu na hrvatskom jeziku Zora puca, bit će dana. Staza prolazi i uz lokalitet Vrulja - izvor žive vode oko kojeg se razvilo srednjovjekovno naselje Lukoran, a nekad je bio središte društvenog života i mjesto nastanka seoskih priča i legendi. Trasa dalje nastavlja prema brdu Trpinjin starim javnim putem Strada publica koji je nekad povezivao Mali i Veli Lukoran. Povijesni put izvrsno je ostvarenje tradicionalnog graditeljstva u potpunosti građen suhozidnom tehnikom. 

Na vrhu brda Trpinjin nalazi se Kulturno-povijesna cjelinu Trpinjin - posjed izgrađen tradicionalnom suhozidnom arhitekturom, čiji dijelovi su stari preko 2000 g. i potječu iz rimskog doba. Na parceli je očuvana tradicionalna suhozidna bunja tj. kućica iz druge polovine 19. st. Ova cjelina čini reprezentativni primjer reliktnog povijesnog krajolika otočne suhozidne baštine.

Ideja kulturno-povijesne staze nastala je kao rezultat znanstvenih istraživanja kao i osobnih promišljanja otočnog mikroprostora arheologinje i povjesničarke dr. sc. Martine Dubolnić Glavan u suradnji s novinarkom Andrinom Luić, Ivanom Koštom direktorom TZ Općine Preko i lokalnim stanovništvom. Orginalnosti vizualnog identiteta interpretacijskih tabli pridonio je ilustrator Marin Franić čija je Tvornica mašte na temu ponuđenih tekstova osmislila i vizualizirala motive vila-štrigi, glagoljskih slova te magaraca-tovara i jaraca. Naslovi tabli doneseni su na latinici i drevnom hrvatskom pismu glagoljici čime se željela istaknuti prošlost Lukorana kao glagoljaškoga središta u okviru otoka Ugljana.

Kulturno-povijesna staza Lukoran nastala je suradnjom turističke zajednice, znanstvenika, umjetnika, kulturnih djelatnika i lokalnog stanovništva te je prvi iskorak ove vrste na zadarskom području. Na ovaj je način Općina Preko dobila jedan potpuni turistički proizvod što bi u budućnosti kroz prijave na EU fondove trebalo postati platforma za buduća znanstvena istraživanja, razvoj kulturnog turizma te zaštitu i očuvanje otočnog kulturnog krajolika.