Istra sedmu godinu zaredom najbolja svjetska regija za ekstra djevičansko maslinovo ulje

TZŽ referenca: Istarska
Objavljeno: pet, 19.11.2021 - 11:09
Flos Olei
Flos Olei
Prestižni svjetski vodič Flos Olei

Rezultati jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja, Flos Olei, za 2022. i ovog su puta sjajni za Istru i istarske maslinare: 66 maslinara iz Istre proizvelo je ekstra djevičansko maslinovo ulje vrhunske kvalitete koje zaslužuje prestižnu nagradu, odnosno uvrštenje u novo, trinaesto izdanje Flos Oleia. Franko Červar iz Novigrada najbolji je na svijetu u klasi monosortnog ulja srednje voćnosti.

Svake godine uoči objave s velikim se nadama očekuju rezultati. Dosad je taj dan uvijek bio radostan za Istru, za istarski turizam, najviše za svakog od istarskih maslinara uvrštenih u vodič.

Iznimno smo ponosni na uspjeh naših maslinara i na činjenicu da smo čak sedmi put zaredom proglašeni najboljom maslinarskom regijom na svijetu! Velika je to čast, koja uz ostale laskave titule dokazuje da su istarska maslinova ulja poznata i cijenjena na svjetskoj razini. Vrhunska maslinova ulja plod su dugogodišnjeg truda, rada i velike ljubavi naših maslinara, a za sve nas u Istri maslinovo ulje je namirnica od velikog značaja - naša regionalna posebnost, naša tradicija i stil života, proizvod prepoznatljivosti cijenjen izvan našeg užeg zavičaja. Iskrene čestitke svim uvrštenim maslinarima“, izjavio je istarski župan Boris Miletić dodajući kako je Istarska županija posljednjih više od dva desetljeća snažno poticala i ulagala u razvoj kako maslinarstva, tako i cjelokupne istarske poljoprivrede, što će nastaviti činiti i dalje.

Zvuči nestvarno i rekao bih pretenciozno, no Istra je i sedmu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Od svog prvog izdanja, 2010., Istra je odmah zauzela važnu ulogu te se pozicionirala kao druga najbolja maslinarska regija, odmah iza Toskane. No, svake godine prednost Toskane bila je sve manja, da bi na kraju 2016. Istra zauzela vodeću poziciju koju je zadržala do danas, no s daleko većom razlikom no što je Toskana prethodno imala u odnosu na Istru. Toskana se u ovom izdanju sasvim približila Istri, te je bilo neizvjesno kako će sve to ove godine završiti i zbog činjenice što prošlogodišnja kampanja u Istri nije bila za pamćenje, za razliku od Toskane koja je imala jako dobru kampanju. Kako to izgleda ove godine dovoljno govori činjenica da Istra ima 66 uvrštenih maslinara, a Toskana 65, dakle presudio je jedan više u korist Istre...Također, izvrsne rezultate je ostvarila i regija Puglia, koja se posljednjih godina nametnula u kvaliteti EDMU te je ove godine imala 51 maslinara uvrštenog u vodič te se prilično približila Toskani i Istri. Još važnija činjenica je ta, da na ocjenjivanje pristigne do 1000 uzoraka iz cijelog svijeta, da profesionalni panel provjerenih kušača iskuša u organoleptičkom smislu sve pristigle uzorke, da se nakon toga radi selekcija 500 najboljih na svijetu i da unutar 500 najboljih Istra ima svojih 66, što je zaista impozantno. Iako to znamo već dugi niz godina, mislim da je od izuzetne važnosti da osvijestimo činjenicu da u niti jednoj disciplini, u niti jednoj gospodarskoj grani, u sportu ili u bilo kojem drugom važnom natjecanju ili jednostavno na mjestima gdje se stječe i potvrđuje reputacija, nemamo takav uspjeh kao što ga ima istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i to sedam godina zaredom. Na tu činjenicu jesmo itekako ponosni, no izgleda da je potrebno još jako puno posla prije svega u našoj zemlji. Potreban je onaj interni marketing i sazrijevanje naše važnosti da taj primat dobije punu i pravu vrijednost, da toga postanemo svjesni prvo u Hrvatskoj i da onda svi oni koji promiču hrvatsku gastronomiju to ponosno ističu. Među ostalim, Franko Červar je pobijedio u kategoriji EDMU monosortnog ulja sa srednje izraženom voćnošću, a konačno u ovome izdanju po prvi puta u povijesti dočekali smo jednu ocjenu 99. To je ulje Mate Aleksandre Vekić te vjerujem da je došlo vrijeme i da je sedam godina potvrđivanja dovoljan dokaz da osvijestimo da smo u nečemu najbolji na svijetu“, zaključio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

U novom izdanju ove popularno zvane "Biblije" za ekstra djevičanska maslinova ulja uvršteno je i jedno iz Dalmacije. Pritom, veliki broj istarskih maslinara postigao je bolje rezultate u odnosu na lani što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.