Grad mrtvih nad poljem života: Groblje iz doba prije Krista otkriva povijest moćne zajednice s Korčule

TZŽ referenca: Dubrovačko-neretvanska
Objavljeno: pon, 10.09.2018 - 13:00
Dani Kopile
Sustav turističkih zajednica

Povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma u Blatu je prvi put organizirana manifestacija Dani Kopile. Cilj joj je valorizirati ovaj lokalitet s naglaskom na baštinski turizam kao dio stalne turističke ponude u Blatu i na otoku Korčuli.

Naime, na uzvisini smještenoj na južnoj padini brda pretpovijesne gradine Stražišće, neposredno iznad Blatskog polja, nalazi se groblje na kojem su od 4. do 1. st. pr. Krista pokapani plemenski prvaci, ali i običan narod. Načinom ukopa te prije svega monumentalnom, jedinstvenom dobro sačuvanom arhitekturom, to je pretpovijesno groblje bez analogija na sredozemnom i okolnom kontinentalnom prostoru. Predmeti u grobnicama (razne vrste oružja, posebno vrhovi kopalja, stotine helenističkih čaša i drugih posuda, tisuće staklenih i jantarnih perlica…) statusni su simboli te nekada moćne otočne zajednice.

Grad mrtvih uzidže se nad poljem života, odnosno nad Blatskim poljem u čijem se središtu donedavno nalazilo prostrano periodično jezero veličine 100 hektara. Zbog plodnosti, veličine i obilja vode, Blatsko polje izvor je života na tom prostoru od pretpovijesti do danas.

Manifestacija Dani Kopile podsjetit će nas na bogatu povijest ovog mjesta, a odvija kroz četiri dana, od 26. do 29. rujna. Svi posjetitelji moći će sudjelovati na stručnim predavanjima, edukacijama, edukativno-turističkoj turi do lokaliteta, tematskim i interaktivnim radionicama za djecu te gastro manifestaciji u Gradskom parku u Blatu. 

Više informacija o Blatu doznajte ovdje.