Ciklus reportaža o kulturnom nasljeđu Istre i Južne Dalmacije na popularnom kanalu TV ARTE

TZŽ referenca: Istra
Objavljeno: uto, 23.06.2020 - 12:28
Istra i Dalmacija na francusko-njemačkom TV kanalu ARTE
Sustav turističkih zajednica

Popularni i iznimno gledani francusko-njemački TV kanal ARTE u sklopu svoje emisije „Pozivnica za putovanje“ emitirao je ciklus reportaža posvećenih bogatom kulturnom nasljeđu Istre i Južne Dalmacije, nastalih kao rezultat suradnje i angažmana Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj.

U sklopu reportaža objavljeni su i razgovori s vlasnicima pojedinih istarskih restorana, kao i s nekim od najznačajnijih hrvatskih vinara koji su posvjedočili o bogatoj eno-gastronomskoj vrijednosti istarske regije. Novinari su predstavili Rovinj kojeg su nazvali „Venecija u malom“, Pulu u kojoj su evocirane igre gladijatora, a zatim i unutrašnjost Istre i živopisne gradiće Buje i Motovun.

Publika na francuskom i njemačkom tržištu, koju čini oko 800 tisuća gledatelja dnevno, imala je priliku i upoznati se i s najrasprostranjenijim tradicijskim plovilom u Rovinju - batanom. Proteklih tjedana, k tome, objavljeno je i još nekoliko reportaža iz Hrvatske među kojima ona o Pazinu, koji je očarao i slavnog Jules Vernea. 

"Ovo je još jedan od načina kako zadržati prisutnost i vidljivost na našim važnim tržištima i dodatno zainteresirati Francuske, ali i Nijemce da nas čim prije opet posjete", komentirao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, najavivši i da će ekipa TV ARTE sredinom kolovoza i početkom rujna snimiti četiri nove reportaže o Hrvatskoj

Emisija Pozivnica za putovanja, autorice i prezenterice Linde Lorin, stavlja naglasak na kulturni segment destinacije, otkrivajući manje poznate kulturne i povijesne činjenice mjesta kojeg posjećuje. Svaka emisija obuhvaća tri destinacije, bliske ili daleke, kroz koje gledatelju omogućuje „kulturni bijeg“ po uzoru na slavnu poeziju „L’Invitation au voyage“ francuskog pisca Charles Baudelairea.

Snimljene reportaže repriziraju se u nekoliko navrata, a one o hrvatskim destinacijama dostupne su i u medijateci ARTE TV-a – Pozivnica za putovanje Istrom te Pazin - Les mystères croates de Jules Verne.