303. Sinjska alka od 3. do 5. kolovoza

TZŽ referenca: Splitsko-dalmatinska
Objavljeno: pon, 29.07.2019 - 11:05
Sinjska alka

S brojnim događanjima što se organiziraju u okviru manifestacije Dani Alke i Velike Gospe, čitav Sinj i Cetinska krajina postaju velika pozornica koja privlači na desetke tisuća posjetitelja iz cijeloga svijeta.

Brojne priredbe koje će se organizirati punih četrdeset dana na mnogim prostorima u Sinju i okolici obilježit će i ovogodišnje Dane Alke i Velike Gospe kada će Svetište Gospe Sinjske na veliki kršćanski blagdan Velike Gospe hodočastiti deseci tisuća vjernika iz čitavog svijeta.

Uoči balgdana održat će se niz koncerta, uprizorenja i predstava poput festivala Klape Gospi Sinjskoj koji će se održati 1. kolovoza u samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske.

Predstava Opsada Sinja 1715. bit će uprizorena 8. kolovoza na Pijaci u 20,30 sati te u Alkarskim dvorima u 21,15 sati.

Središnji i za brojne posjetitelje najzanimljiviji dio je viteško nadmetanje u pogađanju alke, koja se ove godine 5. kolovoza održava po 303. put. Posebno priznanje ova viteška igra je doživjela 2010. godine kada je uvrštena na UNESCO-ov Popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Prilikom posjete Sinju svakako treba razgledati Alkarske dvore i novootvoreni Muzej Sinjske alke koji su smješteni u jednom od rijetko sačuvanih mletačkih kvartira (vojarna za smještaj konjice) u Dalmaciji.

Više doznajte ovdje.